Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen mandag 14.01.2019

2
Moderat
Publisert:

OPPDATERT MANDAG MORGEN. Bygevær fører til lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder hvor det samler seg mye snø.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Oppdatert mandag morgen: Uvær med kraftig vind og snøbyger vil gi økt skredfare i regionen. Det ventes store lokale forskjeller. Skredproblemet ventes være fokksnøflak og dårlig binding til det gamle snødekket.
Snøoverflaten er over store områder preget av ru mildværsskaren og flekker med fokksnø. Lørdag kveld var det kommet ca 5-10 cm med tørr nysnø uten vind. Fredag var det storm og vinden røsket mesteparten av tørrsnøen med seg og resirkulerte den i havet. Det er begrenset med snø under skoggrensen.
Snødekket består etter kraftig mildvær i hovedsak av smelteformer fra topp til bunn.
Søndag er det observert mange løssnøskred, men ingen flakskred.
3 - 8 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra nordvest., endring til bris fra øst om kvelden.
-13 °C til -4 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 100 moh natt til søndag.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra sørøst., endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-11 °C til -2 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om kvelden.
Skyet.
Polart lavtrykk slår inn i Lofoten. I Vesterålen sørøst frisk bris til liten kuling. Mest ndbør i Lofoten, lite nedbør nord i Vesterålen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.