Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen søndag 21.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold i fjellet. Små naturlig utløste våte skred er mulig.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabile forhold, men varmt vær og manglende nattefrost gjør at faren for våte skred er tilstede. Der hvor snøen er vannmettet i overflaten kan det løsne små, våte løssnøskred i bratte fjellsider. Smeltevann kan etterhvert samle seg opp lengre ned i det gamle snødekket. Dette kan gi våte flakskred og glideskred, men det er vanskelig å anslå timing og omfanget av dette problemet. Vær obs på dette ved kraftig snøsmelting eller mye regn. Vær også obs på skavlbrudd som følge av høye temperaturer. Snøskredfaren vurderes til 1- liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Den siste uken har det vært mildt i regionen med varmegrader som har påvirket snødekket i overflaten helt til topps. I lavere høyder er snødekket nå gjennomfuktet med lite lagdeling og god evne til å drenere vann. Enkelte steder ligger det fortsatt mindre ansamlinger av tørrsnø i skjermede områder.
Fra lørdag ettermiddag ventes skiftende bris. Stort sett opphold og perioder med sol. Ingen store temperaturendringer. Plussgrader omtrent til 1000-1100 moh. Søndag ventes V-SV periodevis frisk bris i fjellet. Noen regnbyger, gløtt av sol. Mildt med plussgrader til topps. 0-3 mm nedbør.
Moderat
2

Fra lørdag ettermiddag ventes skiftende bris. Stort sett opphold og perioder med sol. Ingen store temperaturendringer. Plussgrader omtrent til 1000-1100 moh. Søndag ventes V-SV periodevis frisk bris i fjellet. Noen regnbyger, gløtt av sol. Mildt med plussgrader til topps. 0-3 mm nedbør.

Det er generelt stabile forhold, men varmt vær, regn og manglende nattefrost gjør at faren for våte skred er tilstede. Der hvor snøen er vannmettet i overflaten kan det løsne små, våte løssnøskred i bratte fjellsider. Det pågår mye snøsmelting og når vann trekker ned i snødekket kan det øke faren for større våte flakskred og glideskred. Slike skred er vanskelig å forutse og anslå omfanget av. Sprekker på sva eller på fjellsider av lyng og gress er tegn på at snødekket siger og glideskred kan forekomme innen de neste dagene. Vær obs på dette ved kraftig snøsmelting eller mye regn. Vær også obs på skavlbrudd som følge av høye temperaturer. Snøskredfaren vurderes til 2-moderat, men der snøen ikke er vannmettet eller der det ikke foregår snøsig vil snøskredfaren være lavere.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.