Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen torsdag 23.03.2017

2
Moderat
Publisert:

Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder der det legger seg opp ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

Lokalt ustabile forhold. Det ventes lokale forskjeller i nysnømengde grunnet snøbyger og vind. Det gjør at skredfaren kan oppleves forskjellig innad i regionen. Det vil dannes nysnøflak i lesider, hovedsaklig i Ø og S vendte fjellsider. Vær også oppmerksom på at terrenget styrer vinden i stor grad, slik at man også kan treffe på nysnøflak i andre himmelretninger. Opptil ca 300 moh vil det være en gunstig overgang fra regn til snø, slik at nysnøflakene vil binde seg godt mot underlaget. Det vil være mulig for skikjørere å løse ut snøskred om man treffer på nysnøflakene mens det fyker og snør. Følg med på hvor den nye snøen danner flak. Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i brat terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
I helga har det kommet omtrent mellom 5 og 30 cm nysnø i regionen. I helga lå det ca en halv meter nysnø jevnt fordelt i terrenget og det ble observert svake lag av nysnø innad i denne snøen. Siste par dager har det blåst fra S-SØ, med kraftig snøfokk. I høyden er det dannet fokksnøflak, mest fremtredene i N vendte heng. Generelt består snøoverflata av alt fra myk fokksnø, bærende fokksnø, skare og is til litt løssnø i terrengformasjoner skjermet for vind. Det er onsdag 0 grader på Himmeltind (942 moh) mens på Ånstadblåheia (500moh) er det -1 grad. Tidligere ble det observert et godt utviklet lag av kantkorn. Siden det var mildt i regionen forrige uke med plussgrader opp til 600-800 moh har dette laget blitt smelteomvandlet. Det er usikker om kantkornlaget utgjør et problem høyere opp til fjells.
Fra onsdag ettermiddag ventes økning til SV-V liten kuling i fjellet. Litt snø av og til, regn under ca. 300 moh. 2-5 mm nedbør. Torsdag ventes V-NV stiv kuling i fjellet, om kvelden frisk bris. Sludd- og snøbyger. 5-10 mm nedbør.
Moderat
2

Resten av torsdag ventes V-NV stiv kuling i fjellet, om kvelden frisk bris. Sludd- og snøbyger. 2-8 mm nedbør. Fredag ventes S-SV liten kuling i fjellet. 5-10 mm nedbør, som snø over 200-400 moh.

Lokalt ustabile forhold. Det ventes lokale forskjeller i nysnømengde grunnet snøbyger og vind. Det gjør at skredfaren kan oppleves forskjellig innad i regionen. Snøbyger og vind fra V-NV, dreiende til S-SV på fredag, fører til snøtransport inn i leheng. Det vil dannes nysnøflak i flere himmelretninger når vinden dreier. I lavlandet kan man vente seg enkelte våte naturlig utløste snøskred grunnet nedbør som regn. Det vil være mulig for skikjørere å løse ut snøskred om man treffer på nysnøflakene mens det fyker og snør. Følg med på hvor den nye snøen danner flak. Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.