Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen onsdag 22.03.2017

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner som samler fokksnø.

Skredfarevurdering

Fortsatt vind og noe løssnø tilgjengelig gir ytterligere pålagring av fokksnø i lesider. Mest utsatt er N og Ø vendte heng over 500 moh. Høye temperaturer mandag og tirsdag har gjort at den gamle fokksnøen trolig har stabilisert seg bra. Det kan fortsatt finnes sjikt i den gamle fokksnøen høyt til fjells, men det skal trolig stor tilleggsbelastning til for å løse ut skred i denne snøen.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
I helga har det kommet omtrent mellom 5 og 30 cm nysnø i regionen. I helga lå det ca en halv meter nysnø jevnt fordelt i terrenget og det ble observert svake lag av nysnø innad i denne snøen. Siste par dager har det blåst fra S-SØ, med kraftig snøfokk. I høyden er det dannet fokksnøflak, mest fremtredene i N vendte heng. Generelt består snøoverflata av alt fra myk fokksnø, bærende fokksnø, skare og is til litt løssnø i terrengformasjoner skjermet for vind. Det er tirsdag plussgrader på Himmeltind (942 moh) mens på Ånstadblåheia (500moh) er det -1 grad. Tidligere ble det observert et godt utviklet lag av kantkorn. Siden det var mildt i regionen forrige uke med plussgrader opp til 600-800 moh har dette laget blitt smelteomvandlet. Det er usikker om kantkornlaget utgjør et problem høyere opp til fjells.
Resten av tirsdag ventes S periodevis liten kuling i fjellet. Litt snø, regn under 100-300 moh. 0-2 mm nedbør. Onsdag ventes S-SV frisk bris i fjellet, om kvelden SV sterk kuling. Litt snø av og til, regn under ca. 300 moh. 2-8 mm nedbør.
Moderat
2

Fra onsdag ettermiddag ventes økning til SV-V liten kuling i fjellet. Litt snø av og til, regn under ca. 300 moh. 2-5 mm nedbør. Torsdag ventes V-NV stiv kuling i fjellet, om kvelden frisk bris. Sludd- og snøbyger. 5-10 mm nedbør.

Lokalt ustabile forhold. Det ventes lokale forskjeller i nysnømengde grunnet snøbyger og vind. Det gjør at skredfaren kan oppleves forskjellig innad i regionen. Det vil dannes nysnøflak i lesider, hovedsaklig i Ø og S vendte fjellsider. Vær også oppmerksom på at terrenget styrer vinden i stor grad, slik at man også kan treffe på nysnøflak i andre himmelretninger. Opptil ca 300 moh vil det være en gunstig overgang fra regn til snø, slik at nysnøflakene vil binde seg godt mot underlaget. Det vil være mulig for skikjørere å løse ut snøskred om man treffer på nysnøflakene mens det fyker og snør. Følg med på hvor den nye snøen danner flak. Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.