Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 20.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, også fjernutløste.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind gir nysnøflak i lesider. Lave temperaturer kan gjøre at nysnøflakene bruker tid på stabilisering.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkornet snø under fokksnøen. Fjernutløsning er mulig og kan gi store skred. Det varierer i regionen hvor lett det er å påvirke dette laget avhengig av hvor høyt i snøpakka det ligger og hvor hard den overliggende fokksnøen er. Husk at fravær av faretegn ikke betyr fravær av skredproblem. Vær oppmerksom i skogen og skoggrensa der vinden kan ha påvirket snøen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. januar 2021

Snøoverflaten over skoggrensa er generelt preget av kraftig vind fra ulike himmelretninger. Kulda de siste dager har stedvis dannet overflaterim oppå dette som nå er dekket av et tynt lag med nysnø. Under skoggrensa finnes mye løssnø. Utsatt terreng har lite snø og kan være avblåst ned til gamle skarelag. Snøfordelingen i terrenget er noenlunde jevn.

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn og rim under siste periodes vindtransporterte snø. Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket rundt skarelag og ved bakken. De dypt begravde vedvarende svake lagene har vist seg vanskelig å påvirke, men vær oppmerksom der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning.

Mandag fjernutløste to skiløpere et stort flakskred på østsiden av Skørsnøse ved Tyin. Lørdag ble det observert et str. 2 flakskred i samme område.

Sist helg har det blitt observert mange drønn i snøen i området rundt Leirvassbu. Lørdag ble det meldt om hyppige drønn og sprekker i aust-Jotunheimen og drønn i Vang.

Fjellvær

Tirsdag 19. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -19 °C til -11 °C på 1800 moh. Skyet.

Onsdag 20. januar 2021

8 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst. -17 °C til -10 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS