Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 17.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Varrmlufta stiger stadig høyere og gir våtere snø. Våte løssnøskred kan løsne naturlig i alle himmelretninger. Fokksnøflak kan være ustabile høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Sol og stadig varmere luft gir gradvis svekking av bindinger i de øverste snølagene. Etter hvert som varmen flytter seg oppover i fjellet, vil også skredproblemet våt snø flytte seg oppover, også i skyggesider. I høydenivåer hvor det har vært varmt i flere dager, vil snøen i hovedsak være stabil. Fokksnø fra sist helg har fått tid til å stabilisere seg, men høyt til fjells kan det være mulig å finne ustabile fokksnøflak, særlig i skyggeområder. Skredfaren avtar.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 16. mai 2019

Forrige uke kom det 10-30 cm nysnø med varierende grad av vindpåvirkning og fuktighet. Etter dette har det vært opphold og stadig varmere i lufta.

Det ble i forrige uke observert kantkornutvikling høyt i snødekket. Det har ikke kommet observasjoner av at dette utgjør et aktivt skredproblem, men på grunn av store høydeforskjeller i regionen er det rimelig å vente at svake lag fortsatt kan finnes i enkelte ormåder.

Etter hvert som varmlufta har steget lenger opp i fjellet, har oppbløting ført til flere våte løssnøskred stadig høyere til fjells. Onsdag ble det i Vest-Jotunheimen observert flere våte løssnøskred i solvendt terreng.

Torsdag morgen var det på Juvasshøe (1894 moh) +5 °C i lufta og fortsatt stigende temperatur. Det var likevel nattefrost natt til torsdag.

Fjellvær

Torsdag 16. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra øst. -1 °C til 5 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Kan hende klarvær om natta.

Fredag 17. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra øst. 0 °C til 6 °C på 1800 moh. Klarvær. Mer skyet natt til fredag. Klarvær på dagtid. Tilskyende igjen til kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS