Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 14.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng med ferske fokksnøflak og i områder med våt snø, særlig solvendte fjellsider midt på dagen.

Skredfarevurdering

Stigende temperatur og solinnstråling vil varme opp nysnøen, særlig i bratte solvendte fjellsider, og øke sannsyligheten for våte løssnøskred. Fokksnøflak fra de siste dagene vil stabiliseres raskere ved mildere vær. I høyfjellet der det har vært mest vind og tørr snø, kan det være mulig å finne ustabile fokksnøflak som trenger mer tid på å binde seg til underlaget. Kantkornutvikling i fokksnøen kan bidra til å forsinke stabiliseringen, men dette avhenger av temperaturutviklingen gjennom døgnet.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 13. mai 2019

Observasjoner nær Sognefjellet sist helg antydet 10-30 cm nysnø med varierende grad av vindpåvirkning og fuktighet. I enkelte skjermede formasjoner ligger det inntil 60 cm fersk innblåst snø. Over ca 1500-1700 moh ligger ferske tørre fokksnøflak som kan ha en viss evne til bruddforplantning. De ferske flakene har lagt seg på eldre fokksnø med relativt gode bindinger.

Observasjoner fra over 1600 moh på Sognefjellet fredag og lørdag viser lommer med kantkornutvikling nær overflaten og over skarelag. Foreløpig vises ikke tegn til at dette er et aktivt skredproblem. Basert på tidligere observasjoner høyt til fjells, antas det fortsatt å finnes vedvarende svake lag av kantkorn også nede i det gamle snødekket. Tilstand og utbredelse er usikre.

Mandag morgen var det stigende temperaturer regionen og nærmere -4 °C på Sognefjellshytta (1413 moh).

Fjellvær

Mandag 13. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 14. mai 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest. -6 °C til 2 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS