Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 10.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak. Hold god avstand til skredterreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Lite vind, oppholdsvær og lav temperatur fører til langsom stabilisering av snødekket. Noen steder vil moderat vind fra nordvest kunne danne mindre flak i hellinger mot øst til sør. Det vil fortsatt være mulig for en skiløper å løse ut tørre flakskred str. 1-2, først og fremst i sektor mot øst til sør. Vedvarende svake lag finnes i snødekket over 1300-1400 moh, men disse ligger stort sett under bærende fokksnø/skarelag og er derfor vanskelige å påvirke. I høyfjellet er er de overliggende lagene tynnere og mindre faste, her kan være mulig for en skiløper å påvirke kantkornlagene. Vær oppmerksom i bratte, solvendte hellinger der soloppvaring muligens kan gi løssnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. mars 2019

Snøoverflaten er preget av fredagens nordvestkuling som har dannet flak og lagt opp tykkere fokksnøflak i lehellinger mot sektor øst til sør. I leformasjoner finnes mer uberørt og løsere tørr snø. Under siste ukes nysnø ligger en gammel, hard og bærende snøoverflate som har vært igjennom flere runder med smelting og tilfrysing. Det virker som om nysnøen binder godt til skaren under.
Regionen har mindre snø enn normalt med mest snø i østvendte leområder.

Det finnes vedvarende svake lag nede i snødekket i store deler av regionen. Mest aktuelt er kantkorn som ligger nedføyka innad i fokksnø og kantkorn under skarelag, noen steder relativt høyt i snødekket. Selv om vedvarende svake lag er velutviklet og har stor utbredelse vurderes skredproblemet som lite sannsynlig grunnet tykke overliggende lag av skare og/eller hard fokksnø. I høyfjellet er de overliggende lagene tynnere, og kan være mulig å påvirke.

Fredag ble det registrert naturlig utløste og personutløste tørre flakskred av str. 1-2 mange steder i bratte hellinger mot sektor øst til sør. Ett str.1 skred på veg langs Tyin. Lørdag et personutløst str. 2 flakskred i østvendt helling ved Lemonsjøen. Og et lite skred på veg langs Tyin.

Det har kommet lite nysnø i regionen siste døgn til lørdag middag. I løpet av uka 20-40 cm en del steder sør og sørøst i regionen, under 10 cm i nord. Fredag var det nordvest kuling og betydelig snøfokk. Sør og sørøst i regionen ble det fredag meldt om ferske og skytende sprekker flere steder.

Fjellvær

Lørdag 9. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -18 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Om kvelden nord frisk bris.

Søndag 10. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -18 °C til -13 °C på 1800 moh. Klarvær. Spredte snøbyger lengst i nord.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS