Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 13.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk vindtransportert snø. Snøskred kan løses ut av en enkelt skiløper.

Skredfarevurdering

Det ventes opptil 20 cm nysnø, mest i vestlige deler av regionen. Fra utpå dagen vil nordvestlig sterk kuling flytte tilgjengelig, løs snø til leområder mot øst til sør. Det vil være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred i områder med fersk fokksnø, både der fokksnøflakene ligger på glatt skare, og der ferske fokksnøflak har lagt seg opp eldre og harde flak eller løsere nysnø. Man bør være oppmerksom i leheng i sektor nordøst til sørvest. Snøskredfaren er høyest på slutten av dagen, og høyest vest i regionen der det kommer mest snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 12. januar 2019

Vindeksponert terreng mot vest er mange steder avblåst eller har lite snø med skare. Det ligger mer snø i terrengformasjoner som samler snø, og spesielt øst- og sørvendt terreng kan ha godt med snø. Her har kuling fra vest til nord lagt opp ferskere og harde flak av den nysnøen som falt tidlig i uka. Generelt er det mindre snø enn normalt for årstiden.

Det er observert områder med rim og kantkorn i snødekket på flere steder i regionen. Utbredelsen er noe usikker og det skal generelt stor tilleggsbelastning til for å kunne påvirke vedvarende svake lag. I naboregionen (Hemsedal) er det observert fersk kantkorndannelse mellom 2 skarelag litt ned i snødekket. Det er grunn til å følge med på om dette også er tilfelle i Jotunheimen.

Ingen rapporter om ferske skred de siste 3 døgn.

Det siste døgnet har vinden minket en gpd del. Det falt 2-5 cm nysnø vest i regionen fredag. Lørdag formiddag kom det noen få cm nysnø i hele regionen. Det var -12 til -6 gader de kaldeste stedene natt til lørdag.

Fjellvær

Lørdag 12. januar 2019

Oppholdsvær. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om formiddagen. -14 °C til -8 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Søndag 13. januar 2019

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i vestlige områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS