Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 06.12.2018

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Ver forsiktig i leområder som samlar fokksnø. Hugs at også små skred kan få store konsekvensar pga oppstikkande stein.

Skredfarevurdering

Låge temperaturar gjer at det vert lite stabilisering i fokksnøen frå dei siste dagane. Det finst fokksnø i fleire himmelretningar, men mest i nordleg sektor. Nokre stader finst det også svakt lag av rim i snødekket, men dette laget viser ikkje stor evne til brotforplanting, og evt skred på dette laget vil oppføre seg omlag som skred på svakt lag av nysnø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 5. desember 2018

Dei siste dagane har det kome nedbør i form av snø fleire gonger. Det er mindre snø enn normalt i regionen, men ein finn skiføre frå 1200-1300 moh. Den ferske snøen ligg mange stader på eit hardt og stabilt snødekke frå oktober. Det har vore periodar med kuling dei siste dagane og snødekket er mange stader vindpåverka. Vinden har lagt opp fokksnøflak i leformasjonar i fleire himmelretningar, men mest i nordleg sektor.

Kuldeperioden i november skapte overflaterim. I nordlege delar av regionen vert dette observert, men det viser liten evne til forplantning. Observasjonar av drønn i snødekket på ryggar med tynt snødekke kan tyde på at det i enkelte områder finst vedvarande svake lag.

Eit naturleg utløyst skred av str. 1 i SØ-vendt heng vart observert ved Tyin måndag.

Fjellvær

Onsdag 5. desember 2018

2-6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til bris fra vest om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i vest.

Torsdag 6. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra vest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -16 °C til -9 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS