Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 16.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svakt lag som påvirkes av varme. Skredfaren er høyest når sola får tak, og det er fare for naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Varmen tar godt i snødekket, og det påvirker stabiliteten til snøen. Økende varme utover dagen svekker snødekket og gjør det enklere å påvirke svake lag. Der det har vært nattefrost vil det, tidlig på dagen, være vanskeligere å påvirke svake lag, og de gir færre faretegn.

Det kan fremdeles ventes en del naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred, både i solvendt terreng der det enda ikke har rast fra seg, men også i andre himmelretningen når varmen får virket litt.

Det varme været kan også svekke stabiliteten til skavler.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 15. april 2018

Varmen har påvirket snøoverflaten og i nesten alle himmelretninger nesten helt opp til fjelltopphøyde er det øverste snølaget preget av fuktighet. Der hvor det har vært nattefrost har det dannet seg skare på toppen. Topper og rygger er stort sett avblåst.

I påsken ble det stedvis dannet et vedvarende svakt lag av kantkorn/rim i overflaten. Dette snødde ned i tiden etter påske. Lenger ned i snødekket finnes også andre vedvarende svake lag som har "ligget i dvale" en stund.

Det er observert en hel haug med skred de siste dagene. Skredene har gått som flakskred av varierende størrelse (opp mot str 2 og 3) og en del våte løssnøskred av tilsvarende størrelse. Lørdag ble det meldt inn mange naturlig utløste skred i sydvendt terreng flere steder i regionen, og flere naturlig utløst middels store flakskred på nordsiden av Grindafjell i Vang. Fredag løste skiløpere ut skred ved Tyinstølen.

Det har stort sett vært et lite snev av nattefrost i fjellet natt til søndag, men enkelte steder har det vært mildt- selv i høyden slik som på Sognefjellshytta (1400 moh). Det er mange som opplever drønn i snødekket.

Fjellvær

Søndag 15. april 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra vest. -3 °C til 5 °C på 1800 moh. Klarvær.

Mandag 16. april 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -4 °C til 2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS