Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 15.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svakt lag som påvirkes av varme. Skredfaren er høyest når sola får tak, og det er fare for naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Sol og varme vil påvirke stabiliteten i snøen og skredfaren vil variere gjennom døgnet og med tanke på hvor høyt til fjells du er. Gjennom dagen er særlig sørvendt terreng spesielt utsatt siden solen varmer opp snødekket, men andre himmelretninger er også utsatt. Varmen vil svekke hardheten til overliggende fokksnø, og det vil være lettere for en skikjører å påvirke svake lag lenger ned i snødekket. Tidlig på dagen når snødekket er gjenfrosset vil det være vanskeligere å påvirke svake lag, og de gir færre faretegn. Svake lag er likevel tilstede, så vær obs der snødekket er tynt.

I nordvendte og skyggefulle områder høyt til fjells vil det fremdeles være vinterlig, og det vil være lett å løse ut skred i fokksnøen fra sist helg der denne ligger over et lag av løsere snø eller kantkorn.

Det kan ventes en del naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 14. april 2018

Snøoverflaten varierer og består mange steder av myk fokksnø. Topper og rygger er stort sett avblåst. Fokksnø finnes i flere himmelretninger. Mildvær har fuktet øvre deler av snødekket, stedvis opp til 15-1600 moh. Påfølgende frost har gitt skare. Over tregrensen i nordvendte og til dels østvendte heng har snøen holdt seg tørr, mens solen har påvirket snøoverflaten i sør- og vestvendte formasjoner.

Vedvarende svake lag av kantkorn har stor utbredelse i fjellet på varierende dybde. Det ligger et lag høyt i snødekket som ble dannet på overflaten i påsken og siden snødde ned, samt lag dypere ned i snødekket.

Det er observert mange skred de siste dagene. Skredene har gått som flakskred av varierende størrelse (opp mot str 2 og 3) og en del våte løssnøskred av tilsvarende størrelse. Et vått løssnøskred gikk over veien og hindret trafikken opp til Turtagrø. Skiløpere utløste skred et str2 skred ved Tyinstølen på fredag, men kom fra det med skrekken. Skredet gikk antageligvis på lag av kantkorn fra påsken og forplantet seg oppover. Lørdag ble det meldt inn flere naturlig utløste skred ved Spiterstulen.

Det meldes fortsatt om drønn i snøen ulike steder i regionen, både i vedvarende svakt lag og nedføyket svakt lag av nysnø. Ved Tyin har flere observatører meldt om rim i overflaten over 1250 m de siste dagene. I sørhelnigene tar solen livet av overflaterimet, men enkelte steder i skyggen høyt til fjells kan rimet være intakt der det får ligge i fred for vinden. Flere av målestasjonene i fjellet har snust på flere plussgrader på dagtid de siste dagene.

Fjellvær

Lørdag 14. april 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -3 °C til 5 °C på 1800 moh. Klarvær.

Søndag 15. april 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra vest. -3 °C til 5 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS