Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 14.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svakt lag som påvirkes av varme. Skredfaren er høyest når sola får tak, og det er fare for naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Sol og varme vil påvirke stabiliteten i snøen og skredfaren vil variere gjennom døgnet og med tanke på hvor høyt til fjells du er. Gjennom dagen er særlig sørvendt terreng spesielt utsatt siden solen varmer opp snødekket. Det gjelder i sørvendt terreng i alle høydenivåer. I nordvendte og skyggefulle områder høyt til fjells vil det fremdeles være vinterlig, og det vil være lett å løse ut skred i fokksnøen fra sist helg der denne ligger over et lag av løsere snø. Det kan ventes en del naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred i bratt solvendt terreng.

Sol og varme som svekker snødekket vil også gjøre det lettere å påvirke svake lag. I første omgang er det svake lag høyt i snødekket som er mulig å påvirke. Tidlig på dagen når snødekket er gjenfrosset vil det være vanskeligere å påvirke svake lag, og de gir færre faretegn. Svake lag er likevel tilstede, så vær særskilt obs der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. april 2018

Snøoverflaten varierer, og består mange steder av fokksnø av varierende hardhet men stedvis finnes også løs snø. Topper og rygger er stort sett avblåst. Fokksnø finnes i flere himmelretninger. Mildvær har fuktet øvre deler av snødekket, stedvis opp til 15-1600 moh. Påfølgende frost har gitt skare, og det ligger stedvis nysnø og fokksnø på skaren.

Vedvarende svake lag av kantkorn har stor utbredelse i fjellet på varierende dybde. Det ligger et lagt høyt i snødekket som ble dannet i påsken, samt lag dypere ned i snødekket.

Bare torsdag ble det meldt inn en hel haug av ulike våte skred. Skredene har gått som våte flakskred av varierende størrelse (opp mot str 2 og 3) og en del våte løssnøskred av tilsvarende størrelse. Et vått løssnøskred gikk over veien og hindret trafikken opp til Turtagrø.

Det meldes fortsatt om drønn i snøen ulike steder i regionen, både i vedvarende svakt lag og nedføyket svakt lag av nysnø. Ved Tyin meldte flere observatører om godt utviklet overflaterim onsdag og torsdag. Flere av målestasjonene i fjellet har snust på plussgrader på dagtid de siste dagene. Varmen torsdag kan ha tatt livet av overflaterimet, men enkelte steder i skyggen høyt, høyt til fjells kan rimet være intakt.

Fjellvær

Fredag 13. april 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -8 °C til 0 °C på 1800 moh. Klarvær.

Lørdag 14. april 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -3 °C til 5 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS