Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 12.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svake lag og ustabil fokksnø, unngå skredterreng. Skredfaren er høyest når sola varmer opp snødekket.

Skredfarevurdering

Vintersnø møter nå noe mer vårlig vær, og de neste dagene vil solpåvirkning og nattefrost gi døgnvariasjoner i skredfaren.

Når solen kommer vil den tine opp snødekket igjen og faren for å løse ut skred øker i bratt solvendt terreng på grunn av et vedvarende svakt lag av kantkorn. Naturlig utløste flakskred str 3 (middels store) kan forekomme. Tidlig på dagen når snødekket er gjenfrosset vil det være vanskeligere å påvirke svake lag, og de vil gi fra seg færre faretegn. Husk at de svake lagene fortsatt er tilstede og har de samme egenskapene til å forårsake skred.

Når sola får tak forventes naturlig utløste våte løssnøskred i bratt solvendt terreng.

Fokksnøen vil gradvis stabiliseres, men i bratt solvendt terreng øker faren for å løse ut skred igjen når sola står på. Vindøkning kan også føre til ustabil fersk fokksnø i høyfjellet.

.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 12. april 2018

Snøoverflaten varierer, og består mange steder av fokksnø av varierende hardhet men stedvis finnes også løs snø. Topper og rygger er stort sett avblåst. Fokksnø finnes i flere himmelretninger. Mildvær har fuktet øvre deler av snødekket i helgen. Det varierer hvor mye mildværet har preget snøoverflaten, lokalt opp til 15-1600 moh. Stedvis vil nysnø og fersk fokksnø ligge over mildværsskaren.

Det er to vedvarende svake lag av nedføyket kantkorn og som har vært aktive i snødekket. Det øverste ble dannet påskeuken og ligger mellom nysnø/fersk fokksnø og snø fra inngangen til påsken. Dette laget ga en del skredaktivitet sist uke. Lenger ned ligger et kantkornlag som føyket ned i forkant av påsken og som da førte til mye skred. Lagene gir fortsatt fra seg faretegn, men i mindre grad nå enn tidligere. Det er vanskelig å påvirke svake lag dypere i snødekket.

Tirsdag ble det rapportert om str. 2 naturlig utløste flakskred ved Spiterstulen, Vesleloftet og i Leirdalen. Onsdag ble det meldt om et naturlig utløst flakskred str 3 i SV-siden av Urdadalsryggen. Sannsynligvis pga soloppvarming.

Det meldes om drønn i snøen ulike steder i regionen, både i vedvarende svakt lag og nedføyket svakt lag av nysnø. Mandag formiddag 10 cm nysnø ved Tyinkrysset, og det ble stedvis observert mye vindtransport med vind fra SØ. Ved Tyin melder observatør om godt utviklet overflaterim onsdag.

Fjellvær

Onsdag 11. april 2018

Oppholdsvær. -8 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke fra om ettermiddagen.

Torsdag 12. april 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS