Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 19.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Vi har en kompleks situasjon med flere skredproblem. Sterk vind vil bygge opp nysnøflak i østvendte til sørvendte leheng som vil være enkle for en skiløper å løse ut. Det vil også kunne gå naturlig utløste skred. Mest utsatte er de nordvestlige delene av regionen hvor det kommer mest nedbør.

Lengre øst i regionen ligger eldre fokksnøflak i vestvendte til nordøstvendte formasjoner. De ligger over et svakt lag av rim, så det vil ta tid før dette fester seg til underlaget.

Det finnes flere svake lag av kantkorn nede i snødekket. Det kreves generelt større tilleggsbelastning for å påvirke disse lagene, men dersom disse lagene påvirkes kan det gå større skred. Svake lag vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt eller mykt.

Dersom sola kommer frem vil den i skjerma syd- og sydvestvendte fjellsider, varme opp snøen nok til å forårsake naturlige utløste løssnøskred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 18. mars 2018

Snøoverflaten består av noe løs snø og flak av varierende hardhet. Flakene ligger over lag av løsere snø. Øst i regionen ligger flakene på et rimlag. Noe vindpakket snø på rygger og fjelltopper. Bratte sydvendte skjerma sider kan ha en tynn solskare.
Det ligger et rimlag i overflaten i flere områder av regionen.

Vi har et komplekst snødekke med flere vedvarende svake lag fra tregrensen og oppover. Høyt oppe i snødekket finnes et lag av nedsnødd og nedføyka rim. Lengre ned er det et lag av kantkorn over et skarelag. Dypt og nær bakken har kantkorn utviklet seg til begerkrystaller.

På Tyin og i Leirdalen gikk det fredag fjernutløst tørt flakskred av str. 2.
Det ble flere steder i regionen rapportert inn om flere tørre flakskred i nord-nordøstvendte heng, str. 1-2 i løpet av helgen.
I bratte, syd- og vestvendte heng er det observert flere naturlig utløste løssnøskred av str. 1.

Det er observert tydelige tegn på stor vindpåvirkning i terrenget. Vinddyner, drønn og skytende sprekker er rapportert inn fra hele regionen i løpet av de siste tre dagene.

Fjellvær

Søndag 18. mars 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -16 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Mandag 19. mars 2018

6 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest. -16 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i nordlige områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS