Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 15.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

I store deler av regionen bygger det seg opp nye fokksnøflak etter hvert som vinden øker utover torsdagen. Disse vil legges seg over svake lag av nysnø og rim. Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen.
I bratte sydvendte fjellsider vil varme fra sola kunne forårsake naturlige utløste løssnøskred.
Det finnes flere svake lag av kantkorn og rimkrystaller nede i snødekket. Det kreves generelt større tilleggsbelastning for å påvirke disse lagene, men dersom disse lagene påvirkes kan det gå større skred. Lag av kantkorn og rim vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt eller mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. mars 2018

Snøoverflaten består av mye løs nysnø (10 -30 cm) og flak av varierende hardhet. Flakene ligger over lag av løsere snø. Noe vindpakket snø på rygger og fjelltopper. Under dette består snødekket av ulike lag av gammel fokksnø, svake lag av rim, svake lag av kantkorn, skare og smelteomvandlet snø.
I store deler av regionen har vi et godt utviklet rimlag i snøoverflaten.

Vi har et komplekst snødekke med flere vedvarende svake lag fra tregrensen og oppover. Høyere oppe i snødekket finnes et lag av nedsnødd rim. Lengre ned er det et lag av kantkorn over et skarelag. Dypt og nær bakken har kantkorn utviklet seg til begerkrystaller.

I bratte, syd- og vestvendte heng tar solen godt når den er fremme og det er observert flere mindre løssnøskred som er naturlig utløst av solinnstrålingen.

Observasjoner viser at det er mulig for en skiløper å påvirke de svake lagene i snødekket. I Luster ble det tirsdag observert flere drønn i snøen, og fra Sjåk kom det mandag observasjon inn om at det var lett å tråkke igjennom den øverste snøen og påvirke svake lag.

Fjellvær

Onsdag 14. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra nord. -21 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Høyt skydekke.

Torsdag 15. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -17 °C til -10 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS