Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 13.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med ferske nysnøflak/fokksnø. Disse flakene kan ligge på et lag av løssnø. I snødekket er det flere andre svake lag som kan påvirkes.

Skredfarevurdering

Snøskredfaren er knyttet til svake lag av kantkorn og løssnø som ligger under nysnøflak og fokksnøflak. Det vil være lett å løse ut skred i den aller nyeste snøen. Flere steder ligger det også en del løs, ubunden snø som en skikjører kan løse ut små løssnøskred i. Når solen står på kan det også gå små naturlig utløste skred i bratt sydvendt terreng.

Det finnes svake lag av kantkorn og rimkrystaller nede i snødekket. Dersom disse lagene påvirkes kan større skred forekomme. Lag av kantkorn og rim vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt/mykt.
Lag av kantkorn dypt nede i snødekket antas foreløpig ikke å være et særlig skredproblem, da disse dekkes av tykke lag med bærende snø.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. mars 2018

Snøoverflaten består av mye løs nysnø (10 -20 cm) og snøflak av varierende hardhet. Flakene av nysnø/fokksnø ligger over lag av løsere snø og sklir lett ut på det løse snølaget. I skjermede områder er det også observert store rimkrystaller i overflaten. Ellers består snødekket av det meste; lag av kantkorn, stedvis lag av nedsnødde rimkrystaller, lag av gammel fokksnø, skare og smelteomvandlet snø.

Det finnes flere ulike vedvarende svake lag i alle høyder fra rundt tregrensen og oppover. Det er et lag av kantkorn over skare som trolig er lettest å påvirke, men også lag av nedsnødd/nedføykede rimkrystaller finnes her og der. Dypt nede i snødekket er kantkorn under skarelag, og nær bakken velutviklede, tørre begerkrystaller.

Fredag og lørdag er det observert både et tørt, naturlig utløst flakskred ved Gjende og flere naturlig utløste løssnøskred av ulik størrelse ved Vang og Tyin. Disse skredene har gått i løssnøen eller på lag av nedføyket løs snø. Solen har også begynt å ta, og gjør det lettere for skiløpere å løse ut små skred i solhelningene, slik som ved Bygdin lørdag.

De nyeste fokksnø/nysnøflakene sprekker lett opp under skia, og stabiliteten til det øverste laget av snø er generelt dårlig. Søndag steg temperaturen og det var opp mot 0 grader på 1000 moh i løpet av ettermiddagen. Mange steder spaknet vinden før det for alvor begynte å snø, og mye av snøen er derfor ubunden. Observasjoner fra Sjåk vitner om at det er lett å tråkke igjennom all den nye snøen og påvirke svake lag lenger ned/lengst ned i snødekket.

Fjellvær

Mandag 12. mars 2018

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet. Minkende vind og nedbør utover dagen.

Tirsdag 13. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nord om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1800 moh. Klarvær. Høyest 0 graders grense i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS