Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 12.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med ferske nysnøflak. Disse flakene kan ligge på et løse lag av snø. I snødekket er det også flere andre svake lag som kan påvirkes.

Skredfarevurdering

På fredag og lørdag la vind fra V opp flak av snø i østvendte leområder. Vind fra SØ søndag og N mandag, vil legge opp flak av snø i andre leområder. Under disse snøflakene vil det ligge lag av løsere snø.
Det vil være lett å løse ut skred i dette topplaget. I hovedsak vil nok ikke skred i disse lagene bli store, men det finnes svake lag av kantkorn og rimkrystaller nede i snødekket. Dersom disse lagene påvirkes kan større skred forekomme. Lag av kantkorn og rim vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt/mykt.
Lag av kantkorn dypt nede i snødekket antas foreløpig ikke å være et særlig skredproblem, da disse dekkes av tykke lag med bærende snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. mars 2018

Over nysnøen fra torsdag har det lagt seg opp flak av nysnø/fokksnø etter at vinden tok seg opp fredag. Vinden fredag og lørdag fra vest har fraktet snø til østvendte leområder. Her har løssnøen bundet seg til flak av varierende hardhet. I skogen er det fremdeles en god del løssnø i overflaten. Ellers består snødekket av det meste; lag av kantkorn, stedvis lag av nedsnødd overflaterim, lag av gammel fokksnø, skare og smelteomvandlet snø.

Det finnes vedvarende svake lag i alle høyder fra rundt tregrensen og oppover.
Det er siste dagene observert drønn og skytende sprekker i fokksnøen, vesentlig rundt skoggrensen. Observasjoner fra Vest-Jotunheimen siste dager tyder på at stabiliteten til snødekket varierer i regionen. Der snødekket er tynt/mykt, er det mulig å påvirke svake lag med kantkorn/rim/begerkrystaller. Dypt nede i snødekket er kantkorn under skarelag, og nær bakken velutviklede, tørre begerkrystaller.

Fredag og lørdag er det observert både et tørt, naturlig utløst flakskred ved Gjende og flere naturlig utløste løssnøskred av ulik størrelse ved Vang og Tyin. Disse skredene har gått i løssnøen eller på lag av nedføyket løs snø. Solen har også begynt å ta, og gjør det lettere for skiløpere å løse ut små skred i solhelningene, slik som ved Bygdin lørdag.

Det er observert drønn i snøen over 1300 moh ved Bygdin.

Fjellvær

Søndag 11. mars 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -7 °C på 1800 moh. Skyet.

Mandag 12. mars 2018

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet. Minkende vind og nedbør utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS