Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 22.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med flere svake lag. Vær spesielt forsiktig i leområder hvor et svakt lag av overflaterim kan ligge under nysnø- og fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Krevende forhold i regionen med flere vedvarende svake lag i snødekket. Sørvest i regionen finnes nedføyket rim som kan påvirkes av en enkelt skiløper. Det ligger hovedsakelig i terreng som ligger i le for SØ-vind. Det er knyttet usikkerhet til rimlagets utbredelse. Det ligger også kantkornlag ved bakken og stedvis over et skarelag i det gamle snødekket, og det er lettest å påvirke disse lagene der snødekket er tynt eller mykt. Skred som løsner på kantkornlagene kan bli middels store.
Det ventes vindøkning fra S og noe nysnø utover dagen. I områder med mye løs snø i terrenget vil vinden legge opp ustabile nysnøflak i mange leheng. Der nysnøflak ligger over et svakt lag av løs nysnø vil det være lett å løse ut skred. Nysnøflak vil ha størst omfang i terreng i le for SØ-S vind, men finnes også i andre himmelretninger etter vind fra V/NV søndag.
Skredfaren vurderes til 3- betydelig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 21. januar 2018

20 - 40 cm nysnø siste uken. 15. januar storm i fjellet, vinden løyet utover dagen den 16. Det er stedvis løssnø under tregrensa, og denne snøen har en gradvis overgang til en mer vindpåvirket snøoverflate på snaufjellet. Varierende hardhet på fokksnøen i høyden, i nordvendte sider stedvis løs snø. Snødekket i regionen er komplekst sammensatt og varierer mye lokalt. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket med ulik utbredelse.

Det er observert et nedføyket lag av rim under fokksnø ved Tyin sørvest i regionen. Utbredelsen er usikker, men observasjoner tyder på at det finnes i terreng i le for SØ-vind. Rimlaget er ikke observert lenger nord og øst i regionen. Det finnes også kantkornlag over juleskaren og mot bakken, men det skal generelt større belastning til for å påvirke disse. Disse lagene har større utbredelse i hele regionen.

Lørdag gikk det et lite, skiløperutløst flakskred i nærheten av alpinsenteret på Tyin/Filefjell.

Det ligger stedvis 10-15 cm løs snø i terrenget som vinden kan flytte på. Søndag ble det rapportert om overflaterim, sannsynligvis med stor utbredelse etter klarværsnatt, og observatør melder om vindtransport fra V-NV.

Fjellvær

Søndag 21. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sør. -21 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Mandag 22. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør. -20 °C til -10 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Økende vind og nedbør utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS