Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 20.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold med flere svake lag. Vær spesielt forsiktig i leområder hvor et svakt lag av overflaterim kan ligge under fersk fokksnø fra mandag.

Skredfarevurdering

Det er komplekse forhold i regionen med flere vedvarende svake lag i snødekket av ulik utbredelse. Under fokksnøen finnes stedvis nedføyket overflaterim og kantkornlag. Det er knyttet usikkerhet til rimlagets utbredelse og derfor også snøskredfaren. Det er funnet rundt Tyin, men ikke nord og øst i regionen. Her finnes imidlertid et kantkornlag ved bakken og stedvis over et skarelag i det gamle snødekket. Der fokksnølaget er tynt eller mykt vil det være mulig for en enkelt skiløper å løse ut middels store skred på de vedvarende svake lagene. Der overliggende fokksnø er hard og tykk skal det mye til for å påvirke de svake lagene, men skredene kan bli større. Fokksnøen fra starten av uka stabiliseres gradvis, men sakte i det kalde været.
Snøskredfaren vurderes fortsatt til 3-betydelig, men vil være lavere i nordlige og østlige deler av regionen hvor rimlaget ikke er observert.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 19. januar 2018

Det ligger mange steder et tynt lag løs nysnø på overflaten. Mandag og tirsdag kom det 10-25 cm nysnø i regionen. Mandag SØ storm i fjellet, vinden løyet utover tirsdag. Det er mye løssnø under tregrensa, og denne snøen har en gradvis overgang til en mer vindpåvirket snøoverflate på snaufjellet. I nordvendt terreng er det fortsatt stedvis løs snø. Snødekket i regionen er komplekst sammensatt og varierer mye lokalt. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket med ulik utbredelse.

Det er de siste dagene observert et nedføyket lag av rim under mandagens fokksnø ved Tyin sørvest i regionen. Rimlaget er ikke observert lenger nord og øst i regionen. Det finnes også kantkornlag over juleskaren og lenger ned i snødekket, men det skal generelt større belastning til for å påvirke disse. Disse lagene har større utbredelse i hele regionen.

Det er de siste dager observert lite skredaktivitet, men onsdag ble det observert et lite flakskred som gikk på kantkornlag ved bakken i Bøverdalen. Det ble også observert små skred i nysnøen ved Leirvassbu onsdag.

Observasjoner fra Tyin onsdag viser til flere drønn i snødekket forårsaket av nedføyket rimlag fra 14.01.2018. Det er stor usikkerhet på utbredelsen av dette laget, men observasjoner tyder på at det kan finnes i skjermede leformasjoner for SØ-vind. Lenger nord i regionen er kantkornproblematikken mest utbredt og det er foreløpig ikke observert nedføyket rim her.

Fjellvær

Fredag 19. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -20 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Lørdag 20. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS