Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 18.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold med flere svake lag. Vær spesielt forsiktig i leområder hvor et svakt lag av overflaterim kan ligge under fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er komplekse forhold i regionen med flere vedvarende svake lag i snødekket av ulik utbredelse. Den ferske fokksnøen som la seg mandag og natt til tirsdag vil stabiliseres gradvis, men denne prosessen går sakte i det kalde været. Fokksnøen kan enkelte steder ligge over nedføyket overflaterim og kantkornlag. Det vil være lettest å løse ut fokksnø der den er fersk, tynn og myk. Det er knyttet usikkerhet til rimlagets utbredelse og derfor også snøskredfaren. Men der fokksnøen fra de siste dagene har lagt seg over nedføyket rim, vil det være mulig for en enkelt skiløper å løse ut middels store skred. Særlig gjelder dette i overgangen fra tynt til tykt snødekke.
Snøskredfaren vurderes derfor fortsatt til 3-betydelig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 17. januar 2018

Mandag og tirsdag kom det 10-25 cm nysnø i regionen. Mandag blåste det 27 m/s fra SØ på Juvasshøe (1894 moh). Vinden løyet utover tirsdag, samtidig som nedbøren fortsatte. Det er mye løssnø under tregrensa, og denne har en gradvis overgang til en mer vindpåvirket snøoverflate på snaufjellet. Snødekket i regionen er komplekst sammensatt og varierer mye lokalt. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket med ulik utbredelse.

Onsdag ble det observert et nedføyket lag av rim under fokksnøen som kom 14. januar. Dette ligger nå trolig beskyttet under fokksnøen fra sist mandag og tirsdag. Det finnes også kantkornlag over juleskaren og lenger ned i snødekket, men det skal generelt større belastning til for å påvirke disse.


Det kom tirsdag observasjoner på et skiløperutløst middels stort flakskred i en nordvestvendt fjellside på ca 1500 moh på vestsiden av Kyrkja ved Leirvassbu.

Observasjoner fra Tyin onsdag viser til flere drønn i snødekket forårsaket av nedføyket rimlag fra 14.01.2018. Det er stor usikkerhet på utbredelsen av dette laget. Men observasjoner tyder på at det i hvertfall kan eksistere i besykttede formasjoner i terrenget. Det er trolig mest utbredt i leformasjoner fra mandagens kraftige vind fra SØ.

Fjellvær

Onsdag 17. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -20 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Torsdag 18. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -22 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS