Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 13.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Svake lag med kantkorn og overflaterim kan påvirkes der snødekket er tynt. Merk at områder i skoggrensen også er utsatt

Skredfarevurdering

Det finnes fokksnø i flere himmelretninger. Der hvor ny og gammel fokksnø ligger på et svakt lag av nedsnødd nysnø eller nysnø som har blitt til kantkorn, kan skred i fokksnøen løses ut. Det vil variere hvor mye som skal til for å få løst ut skred, men skredene blir generelt ikke større en str 2. Der hvor fokksnølaget er tynt og/eller mykt er det lettere å løse ut skred.

Lengere ned i snødekket har vi svake lag rundt skarelag og et svakt lag av kantkorn ved bakken. Det vil være mulig å påvirke disse, særlig der snødekket er tynt. Merk at det også er mulig å løse ut skred i fjellbjørkeskogen siden det både finnes snø som er bundet til flak og et svakt lag av kantkorn i snødekket! Observasjoner av nedsnødd overflaterim viser at det i noen områder også er mulig å løse ut skred på dette laget.

Det varierer hvor mye som skal til for å løse ut skred, men vær generelt mer obs om dere er flere i turfølget eller om du kjører snøskuter.

Skredfaren ventes å ligge på faregrad 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. januar 2018

Snøoverflaten (og skiføret) er preget av sterk vind sist helg. I leheng mot øst og i forsenkninger er det myke og harde flak av fokksnø, mens det hvor vinden har fått tak er snødekket hardt og erodert. Snøen er også vindpåvirket nede i fjellbjørkeskogen, og det har dannet seg flak av fokksnø også her. Observasjoner fra torsdag viser at det fremdeles kan være løssnø tilgjengelig for vindtransport rundt og under tregrensen.

Under fokksnøen er det et nedføyket lag med nysnø. Noen steder har dette laget utviklet seg til kantkorn, mens andre steder har nysnøen bundet seg godt sammen slik at dette laget ikke lenger er problematisk. I fjellbjørkeskogen er det observert lag av velutviklet kantkorn under islag. I tillegg finnes det kantkorn rundt skarelag i snødekket, samt et godt utviklet lag med kantkorn ved bakken. Observasjoner viser at overflaterim fra nyttårshelgen kan være intakt og nedsnødd enkelte steder.



Siden mandag er det ikke observert skredaktivitet.

Natt til torsdag var det kraftig vind med transport av snø inn i leheng. Observasjoner viser imidlertid at vinden har kommet fra ulike retninger, slik at det kan ligge fersk fokksnø i flere himmelretninger.

Fjellvær

Fredag 12. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -16 °C til -4 °C på 1800 moh. Klarvær.

Lørdag 13. januar 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -17 °C til -4 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS