Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 12.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Svake lag med kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt. Merk at områder i skoggrensen også er utsatt!

Skredfarevurdering

Snøfokk på onsdag kan ha lagt opp nye ustabile flak av fokksnø. Der hvor ny og gammel fokksnø ligger på et svakt lag av nedsnødd nysnø eller nysnø som har blitt til kantkorn, kan skred i fokksnøen løses ut. Det vil variere hvor mye som skal til for å få løst ut skred. Der hvor fokksnølaget er tynt og/eller mykt er det lettere å løse ut skred.

Lengere ned i snødekket har vi svake lag rundt skarelag og et svakt lag av kantkorn ved bakken. Det vil være mulig å påvirke disse, særlig der snødekket er tynt. Merk at det også er mulig å løse ut skred i fjellbjørkeskogen siden det både finnes snø som er bundet til flak og et svakt lag av kantkorn i snødekket!

Skredfaren ventes å ligge på faregrad 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. januar 2018

Snøoverflaten (og skiføret) er preget av sterk vind sist helg. I leheng mot øst og i forsenkninger er det flak av fokksnø, mens det hvor vinden har fått tak er snødekket hardt og erodert. Snøen er også vindpåvirket nede i fjellbjørkeskogen, og det har dannet seg flak av fokksnø også her. Tirsdag ble det gjort observasjoner av overflaterim flere steder. Det er lite løs snø tilgjengelig for snøtransport.

Under fokksnøen er det et nedføyket lag med nysnø. Noen steder har dette laget utviklet seg til kantkorn, mens andre steder har nysnøen bundet seg godt sammen slik at dette laget ikke lenger er problematisk. I fjellbjørkeskogen er det observert lag av velutviklet kantkorn under islag. I tillegg finnes det kantkorn rundt skarelag i snødekket, samt et godt utviklet lag med kantkorn ved bakken. Overflaterim fra nyttårshelgen kan være intakt og nedsnødd enkelte steder.



Siden mandag er det ikke observert skredaktivitet.

Det er observert overflaterim av varierende størrelse flere steder i regionen i løpet av tirsdag.
I løpet av tirdag ble det både observert små drønn i skoggrensen, og skytende sprekker som går helt ned gjennom fokksnøen også der overflaten er ujevn. Onsdag ettermiddag var det lett til moderat snøfokk fra toppene.

Fjellvær

Torsdag 11. januar 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om kvelden. -12 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 12. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -16 °C til -4 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS