Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 10.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Svake lag med kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vinden vil øke fra sørøst fra tirsdag ettermiddag. Onsdag sørøst kuling, med lite eller ingen nedbør. I den grad det finnes tilgjengelig løs snø, vil noe av denne kunne pålagres som fokksnøflak i vest- til nordvendte hellinger. De ferske fokksnøflakene fra søndag/mandag ventes å ha blitt noe stabilisert siste døgnet. Men en skiløper vil fortsatt kunne løse ut små skred, det antas at det må noe belastning til. Der det pålagres fokksnø i vest- og nordvendte hellinger kan det være noe lettere å løse ut skred som ventes å bli små. Vær spesielt oppmerksom i leheng der fokksnøflakene er myke. Husk også at de ferskeste fokksnøflakene kan ligge på ustabil lagdeling fra tidligere i uka eller eldre kantkornet snø.
Skredfaren ventes å ligge på faregrad 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 9. januar 2018

Etter sterk vind søndag og til mandag formiddag med betydelig transport av fokksnø til østvendte hellinger og dannelse av til dels harde fokksnøflak, har det mandag ettermiddag vært rolig vind, oppholdsvær og kaldt. Snøoverflaten fremstår som vindpakket og hard i store områder over tregrensen. Dypt i snødekket og delvis mot bakken er det ulike lag av kantkorn og stedvis nedsnødd rimlag. I kaldt vær natt til tirsdag kan det stedvis ha blitt dannet overflaterim.

Det ble observert løs snø under hardere fokksnø før helga.
Ved Tyin er det observert kantkorn mellom islag og kantkorn under skarelag nede i snødekket. Også i Vågå finnes kantkorn under et islag et stykke nede i snødekket.



Noen harmløse skred observert ved Tyin de siste dagene.
Lørdag et skiløperutløst, tørt flakskred str. 2 i østvendt, bratt helling ved Lemonsjøen Alpinsenter. Person skadet. Også ett naturlig utløst skred i samme område.
Mandag et lite, tørt flakskred i østvendt helling under Trollhøe i Vågå, naturlig eller muligens reisdyrutløst.

Det er også observert begerkrystaller ved bakken der snødekket er tynt, men dette blir ikke vurdert til å utgjøre et skredproblem foreløpig.
Drønn i snøen både ved Lemonsjøen og i Lom.
Overflaterim dannet natt til tirsdag observert ved Tyin.

Fjellvær

Tirsdag 9. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -13 °C til -1 °C på 1800 moh. Klarvær.

Onsdag 10. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -11 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet. Nedbør bare i sørøst.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS