Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 07.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng der det ligger ferske fokksnøflak. Mulighet for våte skred først på dagen. Kantkorn og rim gir lokalt svake lag.

Skredfarevurdering

Først på torsdag er det mildvær og regn høyt til fjells som fortsatt kan gi våte skred, men snødekket ventes å drenere godt og stort sett tåle mildværet. Utover dagen vil fallende temperatur gi overgang til snøbyger i fjellet. Nysnøen vil falle på varmt og fuktig snødekke og relativt raskt binde seg til underlaget. Ferske fokksnøflak vil etterhvert overta som det dominerende skredproblem i regionen. Evnen til bruddforplantning til de ferske flakene vil variere utfra vind og løssnø, men skredstørrelsen ventes ikke å bli større enn str. 2, små. Det ligger kantkorn rundt skarelag, samt rim nede i snødekket. Utbredelsen av disse svake lagene vil variere i regionen. Der snødekket er tynt og/eller mykt, kan det være mulig å løse ut skred str 2-små.
Skredfaren vurderes til faregrad 2-moderat.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 6. desember 2017

I høyden har det kommet nysnø og det har gitt ferske fokksnøflak i østlige fjellsider. Det har ikke vært sterk vind, så flakene er nok stort sett relativt myke.
Der snødekket er påvirket av mildvær og regn er bindingene i overflaten svekket, men gjenfrysing har stabilisert snødekket.

Snødekket innholder svake lag som kantkorn rundt skarelag og rim. Utbredelsen av dette er usikkert og må tas hensyn til i skredvurderingen, men tidligere observasjoner antyder at dette laget kan ha begrenset forplantningsevne.

Tirsdag ble det meldt om skiløperutløst skred str 1-harmløst ved Tyin.

Tirsdag kom det inn mildvær opp til ca 1000 moh, men i løpet av natt til onsdag har temperaturen igjen sunket til minusgrader I varslingsregionen. Det har kommet opp til 2-10 mm nedbør siste døgnet, mest lengst i vest. Snødybde ca 50-150 cm, mest snø vest i regionen.

Fjellvær

Onsdag 6. desember 2017

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest. -9 °C til -1 °C på 1800 moh. Skyet.

Torsdag 7. desember 2017

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør. -8 °C til 1 °C på 1800 moh. Skyet. Betydelig lavere snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS