Snøskredvarsel for Indre Troms lørdag 19.05.2018

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i bratte heng med myk våt snø.

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våte flakskred

Kantkornet snø under skarelag

Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.
Flakskred
3 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Stort sett stabile forhold. Nattefrost i høyden er gunstig for stabiliteten i snødekket. Rundt de høyeste toppene i regionen kan det ha kommet litt nysnø, men nysnøflak ventes ikke til å være utbredt. Enkelte plasser kan det være fare for våte løssnøskred, vær spesielt obs hvis sola titter frem og får varmet opp nysnø, eller der snøoverflaten er så myk at man synker ned til støvelskafthøyde på skiskoene. Det kan fortsatt være vedvarende svake lag til stede i snødekket over ca. 700 moh og spesielt i nordvendte sider. Det antas at det skal mye til for at disse lagene skal kollapse og gi flakskred, men vær oppmerksom ved mye regn i høyden eller på skavlbrudd, dette kan trigge skred.
Det har smeltet godt den siste tiden og snødekket har vært gjennomfuktet høyt til topps. De siste nettene har det vært nattefrost over ca. 700 - 800 moh og snødekket har fryst på. I lavlandet er det stort sett snøfritt under ca. 500 moh. Litt nedbør de siste dagene kan ha gitt et lite dryss med nysnø i høyden.
Varmen har trolig tatt knekken på vedvarende svake lag av kantkorn de fleste steder i alle høyder, men det kan ikke utelukkes helt at det finnes kantkorn rundt skare eller bakken høyt til fjells i nordsider. Her kan det også finnes tynne islag nede i snøen som kan samle vann ved mye regn eller kraftig snøsmelting.
Det er ikke rapportert inn om skred de siste dagene.
1 - 4 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra vest., endring til stiv kuling fra sørvest om formiddagen.
-3 °C til 4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1100 moh om formiddagen.
Delvis skyet.
Forbigående stigende temperatur først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 2 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra vest.
-2 °C til 3 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om kvelden.
Delvis skyet.
Nedbør først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.