Snøskredvarsel for Indre Troms mandag 15.01.2018

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen steder kan fokksnøen ha lagt seg over et svakt lag av kantkorn.

Fokksnø

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fra sør gjør at fokksnø vil legge seg i leheng mot N, men det er usikkert hvor mye løssnø det fortsatt er tilgjengelig for snøtransport høyt til fjells. Lenger ned i snødekket er det noen få steder observert kantkornlag. To dager med mildvær denne uken ser ikke ut til å ha påvirket snødekket dypt ned, og svake lag vil fortsatt være tilstede i høyden. Det vil generelt være vanskelig å løse ut skred i dette laget siden det ligger under skare og fokksnø, MEN der snødekket er tynt eller ved større tilleggsbelastning som for eksempel en gruppe skikjørere eller en snøskuter, vil det være mulig å løse ut skred på dette laget. Det er nå ventet kulde og klarvær fremover, det kan gjøre at gamle kankornlag blir aktivert og at det dannes nye, på overflaten kan det dannes overflaterim. Snøskredfaren forventes å fortsatt holde seg på faregrad 2-moderat.
Fredag formiddag ga et mildvær plussgrader opp til 400-600 moh. Søndag er det betraktelig kaldere i lavlandet og det har antageligvis dannet seg mildværskare opp til ca. 600 moh. Uken startet med snøbyger og kraftig vind fra vest, høyt til fjells bærer nok snødekket fortsatt preg av dette med avblåste rygger og harde gamle fokksnøflak i leområde. I lavlandet er snødekket mer preget av mildværet og ansees som stabilt.
Det er observert kantkornlag i snødekket, men det trengs trolig stor tilleggsbelastning for å løse ut disse.
Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.
Lørdag ble det meldt om flere drønn i snødekket på ca. 1000 moh. Søndag formiddag er det minus 15 grader på Bardufoss, i høyden er det varmere, rundt null grader på Sjufjellet målestasjon ca. 1000 moh.
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sør om kvelden
Temperatur
-16 °C til -1 °C på 1100 moh
Skydekke
Klarvær
Synkende temperatur utover dagen. Kan være et tynt høyt skydekke.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Storm fra sør
Temperatur
-16 °C til -5 °C på 1100 moh
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn

Rapportert av: mortenh@obskorps (*****)

i kommune: BARDU

Vær

Ikke nedbør0 grader

Skredfarevurdering

3 Betydelig

Bilde fra regobs
Bilde fra regobs

Rapportert av: mfjellberg@Forsvaret (***)

i kommune: BARDU

Faretegn

Fersk vindtransportert snøOmråde: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Sterk vind fra ØST-SØR-ØST på Setermoen sørger for mye vindtransport av snø inn i leheng. Det bør vurderes å gå opp på faregrad.

Bilde fra regobs

Rapportert av: VegardVB@regobsTroms (**)

i kommune: BALSFJORD

Snødekke

0 cm snødybde0 cm nysnø siste døgn

Faretegn

Ferske skredOmråde: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Hadde gått eit flakskred ca str 1,5 i austleg himmelretning på ca 1200 moh. Det hadde gått ned i bollen frå den ryggen som går sør frå toppen av Blåbærfjellet.

Faretegn

Drønn i snøenOmråde: På dette stedet. Beskrivelse: Tre drønn, fyrste på ca 1000 moh og siste på 1100 moh og eit i mellom. Fyrste drønnet kom når gruppa på 6 stykk var på «samme flaket» og dei to andre drønna kom og når det var 3-4 stykk.

Vær

Ikke nedbør0 grader

Rapportert av: rayvedal (****)

i kommune: BARDU

Snødekke

0 cm snødybde0 cm nysnø siste døgn

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke observert-2.0 grader

Skredfarevurdering

2 Moderat

Rapportert av: Lund (Ukjent)

i kommune: BALSFJORD

Faretegn

Drønn i snøenOmråde: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Faretegn

Fersk vindtransportert snøOmråde: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Faretegn

Ferske sprekkerOmråde: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Stabilitetstest

DårligCTM14@80cmQ1

Stabilitetstest

DårligECTP13@80cmQ1

Stabilitetstest

DårligECTP11@45cmQ1

Stabilitetstest

DårligCTM11@45cmQ1

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.