Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 02.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden. Ferske flak trenger tid for å stabilisere seg.

Skredfarevurdering

Det vil mange steder ligge ferske fokksnøflak som vil trenge tid for å stabilisere seg etter det kraftige uværet nyttårsaften og 1. nyttårsdag. Det ventes at det fortsatt vil være mulig for skiløpere å løse ut store skred noen steder i den ferske fokksnøen. Problemet vil være størst over skoggrensen mot Ø og S. Det vil være lettest å løse ut skred i overgang mellom tykt og tynt snødekke. Det er meldt om vedvarende svake lag i snødekket, det ventes at disse nå er ødelagt av regn eller ligger under bærende fokksnøflak og er vanskelige å påvirke.
Skredfaren er høyest vest og nord i regionen, der det kom mest nedbør siste døgn, og holder seg der på faregrad 3.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 1. januar 2019

Snødekket er preget av uværet nyttårsaften. Mildvær og regn opp til ca 1400 moh har gitt et fuktig snødekke mange steder. Perioder med storm i fjellet har gitt avblåste rygger og topper, samt fokksnøflak av varierende hardhet i leformasjoner. Det var synkende snøgrense 1.nyttårsdag og i områder som er skjermet for vind kan det ha lagt seg noe løsere snø.

Det er tidligere observert svake lag med nedsnødd rim og kantkorn i regionen. Utbredelsen og tilstanden er usikker etter mildværet nyttårsaften.

Det ble registrert et str 3 skred (radardeteksjon) ved i Utladøla i Luster mandag morgen.
Fra Lærdal ble det meldt om stor snøtransport i høyden og mange middels store naturlig utløste skred mandag formiddag.

Det kom store nedbørsmengder i regionen nyttårsaften, mest i N og V (Fjærland 51 mm, Jostedal 40 mm, Flåm 25mm).
Tirsdag formiddag var temperaturen synkende, snøgrense på ca 700 moh. I fjellet blåste det stiv kuling fra NV.

Fjellvær

Tirsdag 1. januar 2019

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest, endring til liten storm fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i nord. Synkende snøgrense utover dagen.

Onsdag 2. januar 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nord, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS