Snøskredvarsel for Indre Sogn mandag 22.05.2017

1
Liten
Publisert:

Stort sett stabile forhold. Vær forsiktig i områder med våt snø og hold avstand til bratte fjellsider med glidesprekker og utløp for våte skred.

Skredfarevurdering

Rolige værforhold vil være gunstig for stabiliseringen av snødekket. Soloppvarming og varme temperaturer kan gjøre at bindinger nede i snødekket svekkes av smeltevann. Vær oppmerksom på våte løssnøskred og skavlbrudd i bratte fjellsider. Sprekker på sva eller på fjellsider av lyng og gress, er tegn på at snødekket siger og glideskred kan forekomme innen de neste dagene. Nattefrost i høyfjellet vil danne skare og virke stabiliserende på snødekket. Skredfaren vurderes til 1-liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Unngå lengre opphold i og nedenfor heng med glidesprekker. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Siste uka har det vært varmt vær og nedbør som regn til fjelltopphøyde. Dette har ført til våt snøoverflate og en nedsmelting av ulike lag i snødekket høyt til fjells. I nordsider i høyfjellet kan det fortsatt finnes lagdelt snø med rester av kantkorn i forbindelse med skarelag, men disse regnes nå som mindre aktive etter flere dager med mildvær, regn og nedsmelting til topps. Observasjon fra Sogndalsdalen lørdag melder om mye vann i snødekket. Fredag meldte observasjon fra Mørkdalen sørøst i regionen om førefall høyt til fjells. Siste døgn frem til søndag morgen er det målt 3-6 mm regn i regionen. Det har ikke vært frost i regionen siste døgnet.
Fra søndag ettermiddag ventes SV-V periodevis frisk bris i fjellet. Perioder med regnbyger. 2-8 mm nedbør. Plussgrader omtrent til fjelltoppshøyde. Mandag ventes V frisk bris, senere skiftende bris. Stort sett opphold. Utover dagen perioder med sol. Plussgrader opp til 1400-1600 moh.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.