Snøskredvarsel for Indre Sogn onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Stort sett stabile forhold. Vær forsiktig i områder med våt snø og hold avstand til bratte fjellsider med glidesprekker og utløp for våte skred.

Skredfarevurdering

Varslet vær vil være generelt gunstig for stabiliseringen av snødekket. Soloppvarming og varme temperaturer kan gjøre at bindinger nede i snødekket svekkes av smeltevann. Vær oppmerksom på våte løssnøskred og skavlbrudd i bratte fjellsider. Sprekker på sva eller på fjellsider av lyng og gress, er tegn på at snødekket siger og glideskred kan forekomme innen de neste dagene. Nattefrost i høyfjellet vil danne skare og virke stabiliserende på snødekket. Skredfaren vurderes til 1-liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Unngå lengre opphold i og nedenfor heng med glidesprekker. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Varmt vær og nedbør som regn til fjelltopphøyde siste tiden har ført til nedsmelting av snødekket. Vedvarende svake lag antas å ha blitt ødelagt av mildvær, men det kan finnes rester av mindre aktivt kantkorn i nordsider i høyfjellet. Det rapporteres om et snødekke som drenerer vann godt. Nattefrost fra ca 1300 moh siste døgn. Tirsdag formiddag var det sol, +10 grader og vindstille ved Turtagrø (884 moh).
Fra tirsdag ettermiddag ventes skiftende eller S bris. Stort sett opphold og litt sol. Plussgrader til topps på dagtid. Onsdag ventes V frisk bris i fjellet. Soredte regnbyger, men også litt sol av og til. 0-2 mm nedbør. Plussgrader opptil 1500 moh til fjelltoppshøyde. Synkende temperatur.
Liten
1

Torsdag ventes V periodevis liten kuling i fjellet, på de mest utsatte plassene stiv kuling. Perioder med regn. 1-5 mm nedbør, stedvis i nord 5-10 mm. Nattefrost over ca 1400 moh. På dagen plussgrader opptil fjelltopphøyde.

Regn på snødekket vil øke sannsynligheten for våte flak- og glideskred. Vær spesielt oppmerksom på sigesprekker,skavlbrekk og terreng som drenerer vann og snø. Skredfaren vil øke noe, men for regionen som helhet vurderes den til faregrad 1 – liten.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.