Snøskredvarsel for Indre Fjordane lørdag 22.04.2017

2
Moderat
Publisert:

Vind og nysnø i fjellet. Skred kan løysast ut både naturleg og av skiløpar. Vær forsiktig i leområde kor det samlar seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Ny nedbør, tilgjengeleg ubunden snø og sterk vind frå NV vil føre til snøtransport inn i NØ-Ø-SØ-S-SV renner, søkk og lesider. Dette aukar pålagring og byggjer opp fokksnøflak. Enkelte stadar i høgda kan desse flaka ligge på begravd svake rim- og kantkornlag. Skred på desse laga kan bli større. Det er størst fare for å løyse ut skred på svake lag der snødekket er tynt. Skredfaren vert vurdert til 2- moderat.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Det har kome 15-30 cm snø siste døgnet i kraftig vind frå V-NV. Store lokale forskjellar. Dette har ført til stor snøtransport og auka pålagring i NØ-Ø-SØ-S renner, søkk og lesider og bygd opp nysnøflak. Nedbør har kome under gunstig temperatur for raskt å danne gode bindingar til underlaget. Det er observert overflaterim og utvikling av kantkorn kring skarelag. Vind har vore gunstig for å bryte ned overflaterim. Utbreiinga av desse svake laga er enno uviss. Den nedste delen av snødekket, dvs. snø som kom før påske, er rekna for stabil etter at fleire rundar med smelting og frysing tidlegare i vinter. Fredag føremiddag er det overskya, nedbør og kraftig vind frå V-NV i fjellet.
Fra fredag ettermiddag ventes NV opptil stiv kuling i fjellet. Bygevær. 5-10 mm nedbør, som snø over 200-400 moh. Lørdag ventes NV periodevis liten kuling. Sludd- og snøbyger. 5-15 mm nedbør, mest i nord.
Moderat
2

Fra lørdag ettermiddag ventes NV periodevis liten kuling i fjellet. Sludd- og snøbyger. 2-10 mm nedbør, mest i nord. Søndag ventes V-NV periodevis liten kuling i fjellet, om ettermiddagen minking til skiftende bris. Enkelte sludd- og snøbyger, 2-5 mm nedbør. Perioder med sol. Plussgrader opp til 300-500 moh midt på dagen.

Pågåande vind frå NV og litt ny nedbør vil byggje opp fokksnøflak i S-Ø-vendte renner, søkk og lesider. Enkelte stadar i høgda kan det vere svake rim- og kantkornlag djupare i snødekket. Skred på desse laga kan bli større. Det er størst fare for å løyse ut skred på svake lag der snødekket er tynt I bratte soleksponerte sider kan ein få naturleg utløyste våte laussnøskred. Skredfaren vert vurdert til 2-moderat.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.