Snøskredvarsel for Indre Fjordane onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt stabilt, men vær fortsatt forsiktig i områder med våt snø. Hold avstand til bratte fjellsider med glidesprekker og utløp for våte skred.

Skredfarevurdering

Fortsatt varmt vær gjør at faren for våte skred opprettholdes. Vær oppmerksom på at faren for våte skred er størst sent på dagen der solen har tatt mest og lengst. Når vann trekker ned i snødekket øker faren for større våte flakskred og glideskred. Det er vanskelig å anslå tidspunkt og omfanget av dette problemet. Sprekker på sva eller på fjellsider av lyng og gress er tegn på at snødekket siger og glideskred kan forekomme innen de neste dagene. Snøskredfaren vurderes til 1- liten.

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Unngå lengre opphold i og nedenfor heng med glidesprekker. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Varmt vær og nedbør som regn til fjelltopphøyde den siste uka har ført til vått snødekke og nedsmelting av ulike lag opp til ca 1500 moh. I solskjermede nordsider i høyfjellet kan det fortsatt finnes lagdelt snø med kantkorn i forbindelse med skarelag, men utbredelsen av disse blir nå mindre og stabiliteten bedre etter flere dager med mildvær og regn til topps. Tirsdag formiddag var det +10 grader og sol ved Trolldalsegga målestasjon (1020 moh).
Fra tirsdag ettermiddag ventes skiftende eller S bris. Stort sett opphold og litt sol. Plussgrader til topps på dagtid. Onsdag ventes SV-V frisk bris i fjellet. Noen regnbyger, gløtt av sol. 1-4 mm nedbør. Plussgrader til topps, om kvelden 1300 moh. Synkende temperatur.
Moderat
2

Torsdag ventes V-NV periodevis frisk bris i fjellet. Perioder med regn. 5-10 mm nedbør. Plussgrader under 1300 moh til fjelltopphøyde.

Regn på snødekket vil øke sannsynligheten for våte flak- og glideskred. Vær spesielt oppmerksom på sigesprekker,skavlbrekk og terreng som drenerer vann og snø. Skredfaren vurderes til 2 – moderat.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.