Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane onsdag 20.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med tørre nysnøflak i høyden. I lavlandet kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred. Unngå områder under glidesprekker.

Skredfarevurdering

Regionen vil ha ustabil vindtransportert snø over ca 1000 moh og fare for våte skred under dette høydenivå som skredproblem. Skredstørrelsen i fokksnøen og i våte skred forventes hovedsaklig å bli str 2.
Der nedbør kommer som regn må små naturlig utløste skred forventes, men snødekket ventes å tåle regn godt grunnet tidligere gjennomfukting. Det er observert glidesprekker i regionen og områder i nærheten av disse må betraktes som utstabile.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. februar 2019

Mildværet har påvirket snødekket høyt til fjells og det meldes om et isotermt snødekke på 1200 moh. Den gamle snøoverflaten er generelt preget av vind og plussgrader. Det ligger snø ned til ca 300 moh, mens man må over 500 moh for å finne sammenhengende skiføre. Mandag og natt til tirsdag kom det nedbør i regionen.

Det var observert kantkornet snø i snødekket flere steder etter kuldeperioden i januar. Etter mildværet som har vært antar vi nå at det svake laget i stor grad er ødelagt og har liten utbredelse. På de høyeste toppene lengst nord og øst i regionen kan vedvarende svake fremdeles være intakte, men de vurderes til å ha for liten utbredelse og forbundet med for stor usikkerhet til at det er et skredproblem.

Fjellvær

Tirsdag 19. februar 2019

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -3 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 20. februar 2019

10-14 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør og stigende temperatur om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS