Snøskredvarsel for Hardanger lørdag 12.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng der det finst myke fokksnøflak som kan være lette å påvirke.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det finst fokksnøflak i renner, søkk og lesider mot NØ-Ø-SØ over 900 moh. Her vil det nokre stader vere mogleg å løyse ut små og middels store skred.
Det har kome 10 til 15 cm snø over omlag 1000 moh i sterk vind frå V. Under denne høgda har nedbøren kome som regn. Snødekket er generelt tynt og ujamt fordelt over skoggrensa. Mildveir og regn i starten på januar har fukta og stabilisert det gamle snødekket opp til nær 1000 moh. Synkande temperatur har sidan gitt ei hard snøoverflate. Det er lite eller ingen snø i låglandet.
Fredag føremiddag er det delvis skya, synkande temperatur og sterk vind frå NV i fjella.
0 mm nedbør i døgnet.
Stiv kuling fra nordvest., endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen.
-10 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh natt til fredag.
Delvis skyet.
Lavere temperatur utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 3 nedbør mm i døgnet.
Bris fra nordvest.
-10 °C til -5 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om kvelden.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.