Snøskredvarsel for Hardanger lørdag 08.12.2018

2
Moderat
Publisert:

Ver varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Fokksnø - flakskred

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fredag har ventelig lagt opp tildels store mengder fersk fokksnø i leområder. Denne fokksnøen treng tid til å stabilisere seg, sjølv om det er relativt gunstige temperaturar. Vær derfor varsom i områder med større samanhengande flak av fokksnø.
Nysnøen strekk seg no ned mot fjordnivå i dei indre stroka av regionen, men torsdag truleg fuktig og våt opp til omlag tregrensa. Observasjonar onsdag tyder på 30- 50 cm i nysnø høgda. Vesentlig meir der vinden har lagt frå seg snø. Nysnøen ligg stort sett på ein bar bakke med barfrost i høgda. Over 1200 moh er det enkelte fonner av gammelsnøen frå sist snøfall i oktober. Denne gammelsnøen er smelteomvandla og hard, og ligg spredt i forsenkingar og små botnar i terrenget.
Torsdag kveld var det observert mange små skred i tung våt nysnø nede ved fjordnivå.
Observasjon fredag morgon tyder på tildels store mengder nysnø i høgda i løpet av natta.
8 - 12 nedbør mm i døgnet.
Stiv kuling fra sørøst.
-7 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh natt til fredag.
Skyet.
Høyest nysnøgrense i vest.

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 - 4 nedbør mm i døgnet.
Bris fra sørøst.
-8 °C til -3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.