Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 22.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Opphalsdvêr og rolege vindforhold torsdag vil føre til at pålagring av snø inn i leheng avtar. Fokksnø som har lagt seg ut i terrenget etter eit lite snøfall og til dels kraftig vind fram til og med onsdag, vil stabilisere seg utover dagen. Det finst svake lag av kantkorn lengre nede i snødekket. Desse er lettast på påvirke der snødekket er tynt. Der sola får tak i bratte sørvente fjellsider er det venta at det kan gå nokre laussnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. mars 2018

Snøoverflata er prega av jamt snøfall sidan søndag. Vinden har påvirka snødekket i varierende grad, og det er dermed variasjon i kor hard snøen er. I hovudsak vekslar overflata mellom mjuke nysnøflak og ubunden snø i skjerma område. I vindutsette område finst det hardare fokksnø. Gammal skare kan ha blåst fram enkelte stader. Under 300 moh er snøen kram eller våt.

Langvarig kulde har ført til oppbyggande omvandling av snøkrystallar nede i snødekket, og fleire lag er heilt eller delvis omdanna til kantkorn.

Onsdag morgon var døgnnedbøren i regionen 1-5 mm, mest rundt Folgefonna. Det blåste 8 m/s frå V ved Folgefonna skisenter (1212 moh).

Fjellvær

Onsdag 21. mars 2018

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 22. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra vest. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS