Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger mandag 19.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnast ferske fokksnøflak på kantkornlag i leområder, som er lett å påverke.

Skredfarevurdering

Endra vindretning gjer at ubunden snø som tidlegare har vore i skjerma heng vil kunne flytte på seg, og saman med nysnø danne fokksnøflak . Desse kan legge seg på svake lag av rim og kantkorn som gjer at det kan gå flakskred som har god brotforplantning. Mange stadar er snødekket allereie vindpåverka. Eldre fokksnøflak, som finst i alle himmelretningar, kan framleis påverkast sidan dei ligg på svake lag av kantkorn. Fjernutløysing av skred er mogleg. Vær varsom i terrengfeller og heng der det har samla seg mykje snø, og i og under skoggrensa.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 18. mars 2018

Sterk vind frå Ø-SØ har påverka snødekket torsdag og fredag. Det har danna seg fokksnøflak av varierande hardheit og vindutsatte ryggar er avblåste. I bratte sørvendte heng er det solskare.

Kaldt vær over ei lenger periode har ført til oppbyggande omvandling av snøkrystallar i snødekket, og fleire lag er heilt eller delvis omdanna til kantkorn. Dette gjeld både laus snø i overflata, nedføyka snø under fokksnøflak, og rundt skarelag. Drønn, sprekker og fjernutløysing av mindre skred tyder på at det stadvis er god forplantningevne i slike lag.

Sidan torsdag har det gått fleire små flakskred. Dei fleste har blitt fjernutløyst i og under skoggrensa, Det har også gått eit middels stort skred i den NV-vendte gryta av Englafjell, men rastidspunktet er ukjent.

Fjellvær

Søndag 18. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -20 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 19. mars 2018

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS