Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger lørdag 17.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Stormen onsdag og torsdag har ført til oppbygging av fokksnøflak med betydeleg størrelse. Sidan det kom snø i siste delen av stormen og fredag kan det ha danna seg nysnøflak der vinden har vore sterk nok til å gi vindtransport. Roligare vær med svakare vind gjer at flak vil starte å stabilisere seg, men dette tek tid, og flak kan framleis vere ustabile. Det finnast kantkornlag i snødekket som kan påverkast der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. februar 2018

Mykje vind den siste tida, med storm onsdag og torsdag, har påverka snødekket i stor grad og ført til danning av fokksnøflak. Ryggar og andre utsatte terrengformasjonar er avblåst og store skavlar har bygd seg opp, særleg i nordlig og vestlig sektor. Natt til fredag kom det noko snø etter at vinden hadde løya, og i Maldal var det 10 cm ubunden snø fredag føremiddag.

I snødekket er det observert kantkorn ved skarelaget som blei danna 23.12. Desse er utvikla i ulik grad i regionen og ligg stadvis djupt i snødekket, men observatør meldte fredag i førre veke at kantkornlaget var tynt og braut lett og glatt nær Sauda skisenter.

Det er ikkje registrert snøskred dei siste døgna.

Fjellvær

Fredag 16. februar 2018

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Økende snøgrense på formiddagen. Ser ut til å ligge et sted mellom 200-500 moh på ettermiddagen, høyest lengst vest i regionen.

Lørdag 17. februar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt nedbør inn fra vest fra om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS