Snøskredvarsel for Hardanger lørdag 24.03.2018

2
Moderat
Publisert:

Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fokksnø i høyden kan også gi skred.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Vind fra SV og litt nedbør som snø vil over tregrensen gi noen mindre fokksnøflak. Der flakene er ferske er det mulig å løse ut mindre (str 2) skred. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket mange steder. Mildvær de siste dagene har gitt en mer bærende snøoverflate og det skal nå mer til for å påvirke de vedvarende svake lagene, men det vil fortsatt være mulig fra noen utsatte plasser. I lavlandet kan regn i snø gi noen mindre våte løssnøskred.
Snødekket er preget av jevnt snøvær siden søndag. Vinden har påvirket snøen i varierende grad og gitt en veksling mellom myke nysnøflak og ubundet snø i skjermede områder og hard, bærende fokksnø i mer vindutsatte områder. Onsdag kom det 25 cm tørr snø i høyden.
Langvarig kulde tidligere i vinter har ført til oppbyggende omdanning nede i snødekket, og flere lag er helt eller delvis omdanna til kantkorn.
Fredag formiddag ble det meldt om kraftig snøfokk i høyden. På Elvershei (1370 moh) var det -2 grader og liten kuling fra SØ.
Nedbør
6 - 8 mm i døgnet
Vind
Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen
Temperatur
-6 °C til -2 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 700 moh om formiddagen
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
1 - 4 mm i døgnet
Vind
Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen
Temperatur
-6 °C til 0 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 1000 moh om ettermiddagen
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.