Snøskredvarsel for Hardanger onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt stabilt, men vær fortsatt forsiktig i områder med våt snø. Hold avstand til bratte fjellsider med glidesprekker og utløp for våte skred.

Skredfarevurdering

Fortsatt varmt vær gjør at faren for våte skred opprettholdes. Vær oppmerksom på at faren for våte skred er størst sent på dagen der solen eventuelt har tatt mest og lengst. Når vann trekker ned i snødekket øker faren for større våte flakskred og glideskred. Det er vanskelig å anslå timing og omfanget av dette problemet. Sprekker på sva eller på fjellsider av lyng og gress er tegn på at snødekket siger og glideskred kan forekomme innen de neste dagene. Snøskredfaren vurderes til 1- liten.

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Unngå lengre opphold i og nedenfor heng med glidesprekker. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Varmt vær og nedbør som regn til fjelltopphøyde den siste uka har ført til vått snødekke og nedsmelting av ulike lag opp til ca 1500 moh. I solskjermede nordsider i høyfjellet kan det fortsatt finnes lagdelt snø med kantkorn i forbindelse med skarelag, men utbredelsen av disse blir nå mindre og stabiliteten bedre etter flere dager med mildvær og regn til topps. Tirsdag er det litt regn, sørlig bris og varmt vær.
Fra tirsdag ettermiddag ventes S-SØ periodevis frisk bris, mot kvelden skiftende bris. Stort sett oppholdsvær. Perioder med sol. Ingen store temperaturendringer. Plussgrader til topps på dagtid. Onsdag ventes V frisk bris i fjellet. Spredte regnbyger, men også litt sol av og til. 0-2 mm nedbør. Plussgrader opptil 1500 moh til fjelltopphøyde. Synkende temperatur.
Liten
1

Torsdag ventes V-NV periodevis frisk bris i fjellet. Perioder med regn. 1-5 mm nedbør. Nattefrost over ca 1400 moh. På dagen plussgrader opptil fjelltopphøyde.

Fortsatt varmt vær gjør at faren for våte skred opprettholdes. Vær oppmerksom på at faren for våte skred er størst sent på dagen der solen har tatt mest og lengst. Når vann trekker ned i snødekket øker faren for større våte flakskred og glideskred. Det er vanskelig å anslå timing og omfanget av dette problemet. Sprekker på sva eller på fjellsider av lyng og gress er tegn på at snødekket siger og glideskred kan forekomme innen de neste dagene. Snøskredfaren vurderes til 1- liten.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.