Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 25.05.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vær varsom i bratte solutsatte fjellsider der snøoverflaten blir våt og myk.

Skredfarevurdering

Snødekket er generelt godt tilpasset varme og regn siste tiden. Det kan være en viss mulighet for å løse ut små våte løssnøskred i enkelte bratte fjellsider, men utbredelsen er nok svær begrenset.
På de høyeste toppene vil tilfrysing stabilisere det gamle våte snødekket. Her kan det komme nedbør som nysnø. Med lite vind, blir det liten utbredelse på ferske fokksnøflak.
Vær oppmerksom på sigesprekker som kan være tegn på glideskred.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. mai 2019

Det begynner å bli lite snø igjen i terrenget og man må stort sett over 1200 moh for å finne sammenhengende skiføre. Mest snø ligger i renner og søkk som vender mot nord og øst. Vest- og sørvendt terreng har usammenhengende skiføre.
Observasjon fra Hemsedal mandag viser at snødekket er isotermt og består av smelteomvandlet snø som drenerer vann godt. Det er ikke observert lagdeling i snødekket.

Ingen skredaktivitet observert.

Siste tiden har det vært plussgrader hele døgnet helt til topps i regionen, men siste døgnet kan det ha vært minusgrader på de høyeste toppene.

Fjellvær

Fredag 24. mai 2019

4-7 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra sørøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -1 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør først på dagen.

Lørdag 25. mai 2019

2-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -1 °C til 7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør fra om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS