Snøskredvarsel for Hallingdal søndag 17.03.2019

3
Betydelig
Publisert:

Vind og nysnø i fjellet. Skred kan løses ut både naturlig og av skiløper. Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Naturlig utløst
Mange bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Tilgjengelig tørr løssnø i kombinasjon med nysnø og sterk vind gir økt skredfare. Vinden har skiftende retning gjennom dagen og det vil gi flakdannelse i flere himmelretninger. Det kan være mulig med naturlig utløste skred, særlig SØ i regionen hvor det ventes mest vær. Der det gamle snødekket er tynt, kan det være mulig at svake lag med nedsnødd kantkorn eller rim kollapser og løser ut skred.
Det finnes fokksnøflak med varierende hardhet mange steder i fjellet i de fleste himmelretninger. Det finnes også flere steder mye ubundet, løs snø etter snøvær tidligere i uken. Under fokksnølaget ligger en gammel, hard og bærende snøoverflate som har vært igjennom flere runder med smelting og tilfrysing.
Det kan finnes svake lag under fokksnøen bestående av nedsnødd kantkorn eller rim, men observasjoner fra Hemsedal og Reineskarvet siste dager tyder på liten utbredelse. De svake lagene som ligger under skaren som ble dannet i slutten av februar vurderes til vanskelige å påvirke.
Etter klarvær sist natt er det meldt om overflaterim.
0 - 1 nedbør mm i døgnet.
Bris fra nordvest.
-10 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
19 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen.
-9 °C til -3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Mest nedbør først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Hallingdal / HEMSEDAL

Snø

17.03.2019 kl. 12:42

1379 moh

Jørgen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Jørgen@obskorps Kommentar:  Dårlig sikt i dag, til tider mye vær!
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Jørgen@obskorps Kommentar:  Tydelige vindtegn i snøoverflaten i terreng som vender østover.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Jørgen@obskorps Kommentar:  Brudd i løst lag av delvis nedbrutt nysnø som hadde iblanda kantkorn. Kantkorna var ikke kommet langt i utvikling og bruddet var urent.

Vær

Snø -4 °C 10 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Nedbør startet for alvor i løpet av natta. Mildt vær med ca -1 på 600 moh.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Kraftig vind med snø i dag. Vinden løya noe i løpet av dagen.

Snødekke

80 cm totalt Kraftig snøfokk 30 cm nysnø Snøgrense på 500 moh Vindpakket myk Tørr Snødekket er ganske jevnt fordelt. Det finnes skavler og vindtegn som peker både mot øst og vest. Utsatt terreng er avblåst og enkelte steder er gammelt skarelag synlig.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, SV, V, NV over 1000 moh Gunstig temperatur gjør at skredproblemet stabiliseres relativt raskt.

Skredfarevurdering

2 Moderat Skredfaren øker mens været står på og leområder er ustabile, men jeg tenkte fg 2 i dag. Snøen stabiliseres relativt raskt med gunstig temperatur. Avhengig av hvor mye snø som kommer og vind ut over dagen vil være avgjørende for skredfaren videre. Jeg opplevde delvis oppsprekking av myke flak i overflaten, men de smuldra opp i bratte skråninger. Gunstig temperatur vil stabilisere snøen og fg vil sannsynligvis holde seg på 2 en stund Varslet faregrad er for høy Usikker på kantkornproblemet som er med i dagens varsel. Jeg fant kantkorn i det gamle snødekket, men det ligger bærende skare over så kantkornlag under skare er ikke problem. Det finnes kantkornutvikling over skare, men dette har kommer kort og er heller ikke noe problem slik jeg ser det.

ObsID: 186785

Hallingdal / ÅL

Snø

17.03.2019 kl. 11:35

931 moh

Stranden (Ukjent)

Vær

Snø -5 °C 5 m/s fra NØ ↙ 100% skyer Mye nedbør og vind, kortvarig 8-12 m/s

Snødekke

98 cm totalt Moderat snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr En del refordeling av snø også i skogen

ObsID: 186717

Hallingdal / HEMSEDAL

Snø

16.03.2019 kl. 13:25

1179 moh

Markus@NVE (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Markus@NVE Kommentar:  Kant over skare under fokksnø. 2mm/ 4cm/ F.

Vær

Ikke nedbør 3 m/s fra V → 90% skyer

Snødekke

Ikke snøfokk Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Løs tørr snø i skog og leområder. Vindpåvirket på rygger og rabber. Solpåvirket i bratte solvendte sider. Solskare. Kantkorn mellom skare og overliggende fokksnø på steder med tynt snødekke. Vet ikke noe om utbredelsen av kantkorn over skare.

Skredaktivitet

16. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Sett et solutløst Str 1 skred i bratt syd. Vet ikke fra når. Ellers ingen

ObsID: 186553

Hallingdal / HEMSEDAL

Snø

16.03.2019 kl. 12:51

1485 moh

Mattis (Ukjent)

Notater

Lille blokktest. Brudd ved første klapp i fokksnølag på 20cm. Q2. Brudd i vedvarende svakt 40cm ned i snødekket ved 3 klapp. Q3

ObsID: 186543

Hallingdal / HEMSEDAL

Snø

16.03.2019 kl. 12:47

1062 moh

Markus@NVE (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Markus@NVE Kommentar:  Snøodekke i skog. God binding mellom skare og overliggende snø. kantkornutviklig under solskare kan oppstå dersom det nå blir kaldt.

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: På dette stedet. Beskrivelse:

Snødekke

90 cm totalt Ikke snøfokk Litt tørr løssnø (1-10cm) Fuktig 2cm fuktig snø på topp, ubundet tørr snø under.

ObsID: 186542

Hallingdal / ÅL

Snø

16.03.2019 kl. 09:32

929 moh

Stranden (Ukjent)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  Stranden Kommentar:  Rimkrystaller på snøen etter siste natt

Notater

Vær

-7 °C 1 m/s fra NØ ↙ 13-14 minusgrader og noe timing på snøen siste natt

Faretegn

Rimkrystaller Område: På dette stedet. Beskrivelse: Rimkrystaller på snøen i skogen etter tåke, så klarvær og 13-14 minusgrader siste natt

Snødekke

88 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr

ObsID: 186493

Hallingdal / ÅL

Snø

15.03.2019 kl. 11:00

1156 moh

steinar@obskorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

5 lagdelinger observert N-vendt heng med relativt tynt snødekke. Mer kantkorn her men virker ikke veldig kritisk

ObsID: 186390

Hallingdal / ÅL

Snø

15.03.2019 kl. 10:41

1151 moh

steinar@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  steinar@obskorps Kommentar:  Mot øst. Vinderodert V-vendt knaus
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør -5 °C 2 m/s fra Ø ← 90% skyer Stille og lett overskya og litt minusgrader siste døgn

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Ingen signaler fra snødekket, stille og rolig vær

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk Grense for lagdelt snø er på 800 moh Vindpakket myk Tørr Snøoverflate preget av vind fra NV-V, vinderodert i V-vendte sider, avblåst på rabber. Kom 10-15 cm snø på østavær tirsdag og onsdag. Hvor den er blitt av er et mysterium, ihvertfall ikke i NV-V-vendte heng i denne delen av regionen. Etter å ha søkt litt på værstasjoner i regionen ser jeg at det var vind fra V natt til torsdag 14. mars, etter endt snøvær (10 m/sek Hemsedal Skisenter). Kan være denne som har flyttet snøen over i Ø-vendte heng. Mest fokksnø i heng mot SØ-NØ, opp mot en meter oppå gammelt hardt snødekke. Noe kantkorndannelse ved gammel skare særlig der snødekket over er tynt, men ikke store krystaller eller særlig potente lag. Virker generelt stabilt og dødt

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ over 800 moh Vind fra vest natt til 14. mars har flyttet en del snø over i heng mot NØ-SØ. Den ferskeste fokksnøen ligger på et lag med løsere snø. Lagene er forholdsvis tynne med begrenset evne til å forplante brudd, så som skredproblem er utbredelsen begrenset til heng som samler mye snø på vestavind

Skredfarevurdering

2 Moderat Det fins ustabile fokksnøflak i heng mot NØ-SØ. Det er mest iøynefallende skredproblem i dag, selv om inntrykket er at snødekket generelt er ganske stabilt. Har gravd etter kantkornlag i Ø-vendte heng, N-vendte heng og V-vendte heng. Finner sjikt med kantkorn over det gamle harde snødekket der snødekket er tynt, men bare små korn (under 1mm) og virker som det er nokså stille fra den fronten. Men greit å følge med på utviklingen og ihvertfall nevne det i varslingsteksten. Ytterligere stabilisering av fokksnø da det er relativt mildt om dagen ihvertfall. Utvikling av kantkorn kan foregå. Lite ubunden snø til vindtransport. Varslet faregrad er riktig Har inntrykk av at nedbøren tidligere i uka gjorde mindre av seg enn ventet, og at det meste av snøen nå er transportert over i heng mot NØ-SØ, og ikke vestvendt slik som varselet antyder.

Tester

ECTN2@12cmQ3 God Sjikt med løsere snø i fokksnøen, antagelig det som føyka ned natt til torsdag. Gikk videre med slag og fikk brudd ved 23 cm etter 12 slag, ikke forplantning her heller. Antar det er fordi sjiktene med kompakt fokksnø er relativt tynne.

Skredaktivitet

15. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Sikten begrenset til småheng i nærheten

Snøprofil

7 lagdelinger observert 6 temperaturpunkter observert 1 Tester knyttet til snøprofilen Ø-vendt heng

ObsID: 186355

Hallingdal / Nibbi

Snø

14.03.2019 kl. 15:00

1639 moh

Rune@obskorps (****)

Vær

Ikke nedbør -1 °C 2 m/s fra V → Fint vær. Litt vind fra vest på toppene. Sola varmet så mye at snøen ble fuktig

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

60 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Stort sett tørr snø, men i sør vendt side begynte snøen og bli fuktig på slutten av dagen. Det er hard vindpakket snø i østlig sektor. 10-20 cm løs snø i vestlig sektor

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 2 - Middels SV, V, NV over 1100 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Vi gikk en lengre tur det vi observerte mange heng retninger og høyder. I østlig sektor er det hard vindpakket snø. I vestlig sektor er det en veksling mellom løs ubundet snø og løs fokksnø. Hovedproblemet vil ligger der det er løs fokksnø oppå ubundet løs snø i vestlig sektor. Snøen virker generelt å ha stabilisert seg. Vi observerte ingen faretegn eller oppsprekking i fokksnøen. Fokksnøen/løssnøen ligger på ett meget hardt snødekke. De stedene jeg har sjekket er det ikke mulig å påvirke noe under dette. Jeg har ikke gravd gjennom skaren for å se om det er kantkorn her. Jeg mener det problemet eventuelt bare fins i svært avgrensede områder. Der vi gravde var hovedproblemet fokksnø oppå skare. Fokksnøen hadde stabilisert seg og hang godt fast på skaren. Blokktest viste Q3 brudd. Profilen var gravd i sørøstlig sektor. Hadde også tenkt å grave i vestlig sektor, men rakk det dessverre ikke. Men hovedprroblet fins i vestlig sektor. Snødekket vil nok stabilisere seg ytterligere fram til det kommer mer snø Varslet faregrad er riktig Skredvarselet gir en god beskrivelse av situasjonene i området,

Skredaktivitet

14. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 186250

Hallingdal / HEMSEDAL

Snø

14.03.2019 kl. 14:36

1235 moh

Pos (Ukjent)

Skredhendelse

14. mar 10:20 (+01:00) Tørt flakskred 2 - Middels Personutløst SØ-vendt Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø 60 cm høy og 50 m bred bruddkant Brattheng

Ulykke/hendelse

Snø Ski offpist

ObsID: 186196

Hallingdal / HOL

Snø

14.03.2019 kl. 10:32

1043 moh

carlthemtnbum (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  carlthemtnbum
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  carlthemtnbum

Snødekke

Lett snøfokk 20 cm nysnø Skare Snødekke vind påvirket med genomslag på vindskare över trädgränsen. Ikke vindskare under trädgränsen men motstand i snøen

ObsID: 186135
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.