Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 06.01.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Lite snø og generelt stabile forhold, kun mulighet for å løse ut skred i noen få leheng med fokksnøansamlinger.

Skredfarevurdering

Snødekket stabiliseres etter mildværet, og det er vanskelig å løse ut skred i fokksnø begrenset til få heng. Enkelte bratte heng hvor mildværet ikke har tatt tak kan være unntaket, som er avgrenset til de høyestliggende toppene.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. januar 2019

Snødekket er preget av mye vær og mildvær, med skare der minusgradene er tilbake. Vindutsatte områder er gjerne avblåst eller har lite snø med skare. I terrengformasjoner som samler snø og leheng mot Ø-S er det mer snø, gjerne fokksnø med varierende hardhet. I skogen må snøen forventes å være våt/fuktig.

Det er tidligere funnet kantkorn med smelteformer ved bakken. Onsdag ble det meldt om begynnende kantkorn mellom den siste fokksnøen og skare, og torsdag nedføyket rim som responderte på tilleggsbelastning i et fuktig snødekke. Mildvær ventes nå til dels å ha brutt ned svake lag, men det må bekreftes med observasjoner.

Lørdag morgen frisk bris fra omkring vest, oppholdsvær og rett under null grader ved toppen av Tinden i Hemsedal skisenter (1344 moh).

Fjellvær

Lørdag 5. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest natt til lørdag. -2 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt synkende snøgrense utover dagen (900-1100 m)

Søndag 6. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende snøgrense, 0 meter om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS