Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 14.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svakt lag som påvirkes av varme. Skredfaren er høyest når sola får tak, og det er fare for naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Våren er i anmarsj, og sol og varmt vær gjør snøen ustabil. Det er krevende å forholde seg til skredfaren siden den varierer både gjennom døgnet og det kan være lokale variasjoner med tanke på både sted og ulike himmelretninger. Gjennom dagen er særlig sørvendt terreng spesielt utsatt siden solen varmer opp snødekket. I første omgang er det svake lag høyt i snødekket som er mulig å påvirke, men i bratt sørvendt terreng, kan varmen etterhvert vekke til livet svake lag lengere ned i snødekket. Tidlig på dagen når snødekket er gjenfrosset vil det være vanskeligere å påvirke svake lag, og de gir færre faretegn. Svake lag er likevel tilstede, så vær særskilt obs der snødekket er tynt.

Det kan ventes en del naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred i bratt solvendt terreng.

Fokksnøen fra tidligere i uken kan fremdeles løses ut der den ligger over et svakt lag av løsere snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. april 2018

Snøoverflaten varierer, og består mange steder av fokksnø av varierende hardhet men stedvis finnes også mye løs snø i områder vinden ikke har tatt tak. Topper og rygger er stort sett avblåst. Fokksnø finnes i flere himmelretninger. Mildvær har fuktet øvre deler av snødekket i helgen, stedvis opp til 1500 moh, men dette varierer lokalt.

I påsken ble det stedvis dannet et vedvarende svakt lag av kantkorn/rim i overflaten. Dette snødde ned da det kom mer snø sist helg. Lenger ned i snødekket finnes også vedvarende svake lag som har "ligget i dvale" en stund, men som det kan være lettere å påvirke nå som været blir varmt både om dagen og natten.

Torsdag ble det observert noen naturlig utløste våte flakskred i bratte solvente heng. I solvendte heng løsner det også en hel haug mindre, våte løssnøskred, men løssnøskred opp mot str 3 er også observert i løpet av de siste dagene.

Mye godt utviklet overflaterim ble observert over tregrensa onsdag og i nordvendt terreng torsdag. Varmen torsdag kan ha tatt livet av de, men enkelte steder i skyggen høyt, høyt til fjells kan rimet være intakt.

Drønn i snøen i alle himmelretninger, både fra kantkorn og i svakt lag av løsere nysnø. Det er særlig om ettermiddagen at drønnene er fremtredende.

Fjellvær

Fredag 13. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Klarvær. Høyt skydekke om kvelden.

Lørdag 14. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -4 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS