Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 13.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svakt lag og ustabil fokksnø. Skredfaren er høyest når sola får tak, og det er fare for naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Vintersnø møter mer vårlig vær, og fukt og varme trenger ned i snødekket. Vind ventes å gi lokale variasjoner i varmepåvirkning av snøen.

Når solen kommer vil den tine opp snødekket igjen og faren for å løse ut skred øker i bratt solvendt terreng på grunn av et vedvarende svakt lag av kantkorn. Tidlig på dagen når snødekket er gjenfrosset vil det være vanskeligere å påvirke svake lag, og de gir færre faretegn. Svake lag er likevel tilstede og har de samme egenskapene til å forårsake skred.

Når sola får tak forventes naturlig utløste våte løssnøskred i bratt solvendt terreng.

Fokksnøen vil gradvis stabiliseres, men kan fortsatt lett løses ut der den ligger over et svakt lag av løsere snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 12. april 2018

Snøoverflaten varierer, og består mange steder av fokksnø av varierende hardhet men stedvis finnes også mye løs snø i områder vinden ikke har tatt tak. Topper og rygger er stort sett avblåst. Fokksnø finnes i flere himmelretninger. Mildvær har fuktet øvre deler av snødekket i helgen, stedvis opp til 1500 moh, men dette varierer lokalt.




I påsken ble det stedvis dannet et vedvarende svakt lag av kantkorn/rim i overflaten. Det gikk noen skred på dette laget under uværet sist helg. Det ble tirsdag meldt om drønn i snødekket i alle himmelretninger på grunn av dette laget etter siste dagers snøfall. Det skal foreløpig mye til for å påvirke svake lag dypere i snødekket, men det må følges med på når været blir mildere.

Det ble tirsdag meldt om noen små naturlig utløste skred ved Bergsjø i Ål. Skredene har sannsynligvis gått i løpet av de siste par dagene. Det ble rapportert om flere naturlig utløste flakskred i områdene rundt Lungdalshytta onsdag. Onsdag mange små naturlig utløste våte løssnøskred i solvendt terreng.

Mye godt utviklet overflaterim ble observert over tregrensa onsdag, som ligger på smelteskare. Drønn i snøen i alle himmelretninger, både fra kantkorn og i svakt lag av løsere nysnø.

Fjellvær

Torsdag 12. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra øst. -9 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 13. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Klarvær. Høyt skydekke om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS