Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 23.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Større skred er vanskelig å løse ut, men kan forekomme ved stor tilleggsbelastning.

Skredfarevurdering

Det er lite løs snø tilgjengelig for vindtransport, men endret vindretning gjør at det likevel kan flyttes på litt snø når vinden øker, særlig vest i regionen der det kom litt nysnø onsdag. Fersk fokksnø er ustabil, og det kan være lett å løse ut skred str.1-2 i denne.
Eldre fokksnøflak ventes å generelt ha stabilisert seg. Det er imidlertid knyttet usikkerhet til om denne stedvis ligger oppå nedføyka rimlag - der dette evt er tilfelle kan fokksnøen forsatt være lett å løse ut for en skiløper.

Det finnes svake lag av kantkorn nede i snødekket som kun kan påvirkes der snødekket er tynt eller mykt. Dersom disse lagene påvirkes kan større skred forekomme.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. mars 2018

Etter en lang periode med hovedsakelig vind fra Ø, var det søndag vind fra V-NV og en del snøfokk. Mye av den løse snøen ble da lagt opp som fokksnø i leområder. Fokksnøflakene er de fleste steder harde. Rygger og topper er nå avblåst. Før vinden på søndag, ble det flere steder observert rim på overflaten i østvendte områder.

Rimet kan stedvis være nedføyket som et svakt lag under den ferske fokksnøen, men dette er ikke bekreftet av observasjoner.
Det finnes flere svake lag av kantkorn dypere nede i snødekket, samt begerkrystaller i bunnen. Disse er stort sett dekket av hard og bærende snø.

Tirsdag gikk det ett skred str. 2 i sørøstlig heng ved Hemsedal skisenter. Skredet hadde bruddkant på opp til 60 cm og gikk i fokksnø. Onsdag ble det observert flere ferske flakskred str.2 i østvendte fjellside på Hemsedalsfjellet.

Fjellvær

Torsdag 22. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 23. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS