Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 10.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det ventes ingen vesentlig endring i skredfaren fredag. Lite vind og en del sol. Det er fortsatt ustabile fokksnøflak som er skredproblemet der disse ligger på svake lag med løssnø eller kantkornet snø, men utbredelsen varierer i regionen. Stabiliseringen av fokksnøflak vil variere med temperatur og sammensetningen av det svake laget, men vil kunne ta noe tid, særlig når det er kaldt. Det er mulig for en skiløper å påvirke vedvarende svake lag der snødekket er tynt/mykt. Sol utover dagen vil kunne påvirke snøoverflaten i bratte, solvendte hellinger. Muligens enkelte små løssnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. mars 2018

Over skoggrensen der vinden har tatt, er snødekket vindpakket og hardt, men det finnes også mykere flak og stedvis løs nysnø. I skogen har snødekket mer variabel hardhet og det er større forekomst av løs snø. Vindtransporten i helgen og så langt i uka har vært fra øst og inn i vestvendte hellinger.

Fokksnøen ligger flere steder over svakere lag med løssnø og kantkorn. Enkelte steder også et tynt solskarelag under den siste nysnøen.
Det finnes lag av kantkorn/begerkrystaller dypt nede i snødekket, men disse er dekket av et tykt lag hard og bærende snø. Kantkorn ved bakken kan evt. bli et problem der snødekket er tynt.

Ingen registrerte skred siste 3 døgn.

1-4 mm nedbør som snø siste døgn til torsdag morgen, minst lengst vest i regionen. Lite vind, etter østlig stedvis frisk bris torsdag. -16 til -10 grader natt til fredag.

Fjellvær

Fredag 9. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -13 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 10. mars 2018

Oppholdsvær. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS