Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 09.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det ventes sørøstlig liten kuling, senere frisk bris, og snøfall. Mest nedbør vest i regionen. Litt stigende temperatur, men kuldegrader. Det er ustabile fokksnøflak/nysnøfak som utgjør hovedskredproblemet. Vind fra sør/sørøst vil kunne legge opp nysnøflak i lehellinger mot sektoren mellom nordvest og øst, etter at sørvest vind torsdag har lagt snø inn i hellinger mot nordøst til sørøst. Der overflaterim fra helgen fortsatt er intakt, kan den nye snøen ha dårlig feste til underliggende snø. Lokalt kan det være mulig å påvirke svake lag av rim og kantkorn nede i snødekket, særlig der snødekket er tynt eller mykt, og i skoggrensen. Skredfaren vurderes til 2-moderat, opp mot 3-betydelig lengst vest i regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 8. februar 2018

Det har kommet litt lett nysnø siste døgn, litt økende nedbør torsdag formiddag. Noe økende vind fra sørvest, og kuldegrader. Det finnes mye ubunden snø under skoggrensen. Over skoggrensen er snødekket mer vindpåvirket og det finnes områder med hardpakket fokksnø og mykere flak om hverandre. Variasjonen fra sted til sted er stor. Det har dannet seg overflaterim en del steder i helgen, senere har litt lett snø lagt seg dels oppå og dels inni rimlaget, i dag flak av nysnø/fokksnø.

Sammensatt snødekke med flere vedvarende svake lag. Det finnes både nedsnødd rim og kantkorn over skarelag nede i snødekket, i Hemsedal også kantkorn ved bakken. Det varierer hvor mye som skal til for å påvirke disse lagene på grunn av stor variasjon i overliggende snø, der snødekket har noe tykkelse ser overliggende lag ut til å ha god bæreevne. Det finnes også nedføykede nysnølag en del steder. Laget med overflaterim er et potensielt svakt lag, dersom det dekkes av ny snø uten å brytes ned.

Ingen registrerte skred siste 3 dager.

Søndag observert rimkrystaller på snøoverflaten i Hemsedal. Ferske sprekker i Hemsedal.
Onsdag observert ferske sprekker i Hemsedal, og fortsatt kantkorn under skarelag nede i snødekket og vbed bakken.

Fjellvær

Torsdag 8. februar 2018

1-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør lengst i vest.

Fredag 9. februar 2018

5-9 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS