Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 22.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leheng med ustabile nysnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vindøkning fra SØ utover dagen, noe nysnø og mye løs snø i terrenget vil føre til ustabile nysnøflak i mange leheng. Nysnøflak vil ha størst omfang i terreng i le for SØ vind, men finnes også i andre himmelretninger etter vind fra V/NV søndag. Nysnøflakene vil mange steder ligge over et svakt lag av løsere snø og være lette å løse ut. Eldre fokksnø finnes i flere himmelretninger og stabiliseringen har gått sakte i kulden. Det skal sannsynligvis mer til for å løse ut skred i den eldre fokksnøen nå.
Det skal stort sett mye til for å påvirke vedvarende svake lag nå siden de ligger under bærende fokksnø og skare, men skred som løsner på disse lagene kan bli større. Det er størst fare for å løse ut skred der snødekket er tynt eller mykt.

Snøskredfaren ventes å øke, faregrad 3- betydelig.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 21. januar 2018

Det har kommet 20-40 cm nysnø den siste uken, mest i sørlige og midtre deler av regionen. Det er mye løs snø i skogen og en gradvis mer vindpåvirket snøoverflate over skoggrensen, men også her stedvis mye løs snø. I vestvendte leheng finnes myke fokksnøflak etter vind fra Ø. Nedover i snødekket finner vi harde lag av fokksnø, gamle smelteformer og skarelag fra mildværet 23.12.

Det finnes svake lag av løsere snø under nysnøflak og lokalt i eldre fokksnø, stabiliseringen har gått sakte i kaldt vær. Over og under et skarelag ligger vedvarende svake lag av kantkorn. Lagene har stor utbredelse, men det skal stort sett mye til for å påvirke disse nå.
Under gammel fokksnø har et nedføyket lag med nysnø stedvis utviklet seg til kantkorn, mens det andre steder har bundet seg og anses ikke som et problem per nå.

Det ble meldt om flere harmløse løssnøskred i bratt terreng søndag.

Det har blitt rapportert om stedvis mye løs snø i terrenget. Lørdag har vinden lokalt flyttet på snøen og det ble rapportert om skytende sprekker i vindtransportert snø. Lørdag og søndag ble det rapportert om overflaterim som lå på en løs snøoverflate. Det ble også meldt om tydelige vindtegn i snøen i høyden etter vind fra Ø lørdag, samt pågående vindtransport med vestlig vind søndag.

Fjellvær

Søndag 21. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sør. -20 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 22. januar 2018

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -9 °C på 1400 moh. Skyet. Økende vind og nedbør utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS