Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 04.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen. Lokalt kan det ligge nedsnødd overflaterim.

Skredfarevurdering

Nysnø og noe vind har gitt ferske flak med fokksnø i østvendte hellinger de siste par dagene. Onsdag er det østavind, stedvis liten kuling, og transport av snø over i vestvendte hellinger. Det er instabilitet innad i den ferske fokksnøen som utgjør hovedskredproblemet.
De ferske flakene antas å ha gode bindinger, men det vil være lokale forskjeller, og stabilisering kan ta litt tid når temperaturen faller. Snøfall og østavind fortsetter til utpå dagen torsdag, med fortsatt transport av snø over i vestvendte hellinger.
Det kan ligge nedsnødd overflaterim lokalt i terrenget, dette kan utgjøre et svakt lag. Kantkorn kan også forekomme lokalt. Vær oppmerksom på dette der den ferske fokksnøen er myk/tynn.
Snøkredfaren vurderes til 2 – moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. januar 2018

Det siste døgnet til onsdag morgen har det kommet ubetydelig nedbør. Utover onsdag østlig stedvis liten kuling og snøfall, med transport av snø over i vestvendte hellinger. De siste dagene har det vært snøfall og vind av forskjellige retning, slik at fokksnøflak kan finnes i de fleste retninger.

Nysnø i kombinasjon med noe vind i leområder har bygget opp lagdelt snø hvor det kan finnes nedsnødde svake sjikt i form av kantkorn eller rimlag. Observasjoner fra Hemsedal indikerer liten evne til bruddforplanting i lagene under nysnøen/fokksnøen som har kommet senere. Men det er mulig å utløse skred der snødekket er tynt.

Det gamle snødekket (under nysnøen) fremstår som generelt stabilt.



De siste dagene er det meldt om noen få, små flakskred i bratt, østvendt tereng. Noen trolig utløst av skiløpere.

I Hemsedal ble det søndag observert overflaterim på ca 7 mm etter klart og kaldt vær siste par netter. Tirsdag bekreftes forekomst av kantkorn i de fleste himmelretninger, uten at det pr. nå utgjør et problem.

Fjellvær

Onsdag 3. januar 2018

3-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 4. januar 2018

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst. -10 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i øst.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS