Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Vinterferien står for døren – hvordan blir snøskredfaren?

Publisert: 14.02.2020

Mange ser frem til en etterlengtet vinterferieuke, med fjell, snø og friske uteaktiviteter. Hva sier glasskula om snøforhold og snøskred?

En perfekt vinterferiedag. Fra Sogndalsdalen 12.02.20. Foto: regobs.no, Siggen@obsk

Vekslende vær med en del lavtrykk
Inngangen til vinterferien ser ut til å bli preget av vekslende vær med en del lavtrykksaktivitet. Dette er en værtype som har vært gjennomgangsmelodien denne vinteren i hele vårt langstrakte land.

Prognosene tilsier at det er de vestlige delene av landet som får de fleste lavtrykkene. Her blir det perioder med pålandsvind, økende temperaturer og nedbør. Nedbøren kommer som snø i høyden og regn lavere ned. Også lengre nord vil det være av en del lavtrykksaktivitet, sier Ingrid Skrede, vaktleder ved Snøskredvarslingen i NVE.

Brukbart med snø på bakken
Mange steder, både nord i landet og lokalt i fjellet i sør og vest er det brukbart med snø på bakken. Ifølge snøkartene på SeNorge.no er det mye snø i fjellet og i Nord-Norge, mens det er snøfattig i lavlandet.

Værvinduer, fokksnøflak og svake lag
Optimal utnyttelse av dagen vil nok handle om å bruke værvinduene for å komme seg ut. Å følge med på værvarslene på yr.no er et klassisk godt råd!, sier Ingrid Skrede.

Planlegger du å lufte toppturskiene er det selvsagt viktig å lese de daglige snøskredvarslene på varsom.no, der du også kan få med deg oppdaterte værvarsler for fjellet. Vi har mange dyktige skredobservatører ute og graver i snøen for at du skal vite mest mulig om hvilke snø- og skredforhold du kan forvente deg der du skal ut på tur, sier Skrede.

Når det gjelder skred er mye av problematikken knyttet til fokksnøflak i høyden. I noen regioner er det også vedvarende svake lag. For å få den beste skiopplevelsen handler det om å lete opp de steder der vinden har påvirket minst, og snøen fortsatt ligger mest mulig ubunden. Regobs.no er et fantastisk hjelpemiddel for å få en oversikt over snøen akkurat der du er. Der kan også du bidra ved å legge inn observasjoner, oppfordrer vaktlederen til slutt.

Sjekk også isvarselet
Planlegger du å gå på skøyter eller kysse islagte vann? Sjekk også isvarselet før du drar på tur.

Hva med å lære litt om snø?
Kanskje kan denne uka også benyttes til litt inneliv og til å tilegne seg litt ny kunnskap om snø? Dette er kunnskap som er viktig for å kunne ferdes tryggest mulig i fjellheimen.

Snøskredvarslingen har nettopp gitt ut et faktaark som beskriver livet til en enslig snøkrystall fra den treffer bakken til den forenes med tusenvis av andre snøkrystaller, godt pakket sammen i et fokksnøflak. Det kan være spennende og interessant lesning i sofakroken.

Da ønsker vi i Snøskredvarslingen alle som sporer inn i vinterferie at den blir preget av store smil, latter og god stemning!